Bolile la care poți fi predispus în funcție de culoarea ochilor

19 decembrie 2022   Lifestyle

Culoarea ochilor poate fi un indiciu în ceea ce privește riscul de a dezvolta anumite boli. Descoperă care sunt, iar dacă este cazul, depistează-le mai ușor! 

Nu poți diagnostica o persoană în funcție de culoarea ochilor săi, dar îți poți da seama de anumite predispoziții. De exemplu, ochii albaștri sunt mai sensibili la lumină, ceea ce poate atrage de la sine anumite afecțiuni. Iată mai multe detalii! 

Cu ce se pot confrunta persoanele cu ochii deschiși la culoare

Ochii deschiși la culoare sunt mai sensibili la lumină, ceea ce înseamnă că persoanele cu ochii albaștri sau verzi prezintă un risc mai mare de a dezvolta melanom ocular, (o formă rară de cancer) decât cei cu ochi închiși la culoare, informează „Everyday Health”. 

Vezi și: Ai ochii deschiși la culoare? Iată la ce risc ești expusă!

Dr. Ruth Williams le sfătuiește pe aceste persoane să acorde o mai mare atenție asupra sănătății oculare, adică să poarte ochelari cu protecție UV, cumpărați din magazine de specialitate. 

Cu ce se pot confrunta persoanele cu ochii închiși la culoare 

Un studiu realizat la Școala de Medicină de la Universitatea din Colorado a arătat că persoanele cu ochii închiși la culoare pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta vitiligo, decât cele cu ochi albaștri, gri sau verzi. Vitiligo este o boală care face ca pielea să se decoloreze. Astfel, pe piele încep să apară pete de culoare albă, de diferite dimensiuni.

Citește și: Ai ochii căprui? Iată de ce calități te bucuri conform studiilor 

Pentru persoanele cu ochii închiși la culoare avem și vești bune! Concret, un studiu realizat la Universitatea din Louisville a arătat că persoanele cu ochii căprui au timpi de reacție mai buni când participă la anumite activități atletice, decât persoanele cu ochi deschiși la culoare.

Aspectul ochilor s-a modificat? 

Anumite modificări ale aspectului ochilor pot semnala afecțiuni care trebuie să fie verificate neapărat de un medic. 

  1. Ochii roșii. Când albul ochilor devine roșu, acesta poate fi un semn de uscăciune, infecție sau alergii. Deși poți trata aceste probleme cu anumite produse fără prescripție medicală, indicat este să consulți un oftalmolog dacă roșeața și iritația persistă. 
  1. Ochii galbeni. În caz de insuficiență hepatică poate să apară o îngălbenire bruscă a ochilor. 
  1. Pupilele încețoșate se pot dezvolta în caz de cataractă. 

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe