Ai ochii deschişi la culoare? Iată la ce risc eşti expusă!

1 67046 original jpg jpeg

Cercetătorii britanici au mai făcut o descoperire revoluţionară. De această dată persoanele vizate au ochii albaştri sau verzi şi sunt amintiţi în studiu şi cei care au irisul deschis la culoare cu o mică porţiune căprui în centru.

Ce legătură au nuanţele irisului cu descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vermont din Marea Britanie?

Din cercetările acestora a reieşit că oamenii cu ochii albaştri au predispoziţie genetică pentru a dezvolta un viciu care le poate schimba viaţa pentru totdeauna.

Legătura între culoarea ochilorşi consumul de alcool în exces nu este un semnal de alarmă superficial,dat de oamenii de ştiinţă cu scopul de a reduce cifrele îngrijorătoare cu privire la dependenţa de alcool şi la adepţii săi.

Datele ştiinţifice sunt cât se poate de adevărate şi trebuie luate foarte în serios.

Astfel,cei care au irisul colorat în nuanţe deschise sunt predispuşi să se confrunte cu această problemă spinoasă oriunde în lume,care afectează oameni din toate categoriile sociale.

Risc ridicat îl au mai ales persoanele cu ochi albaştri,se arată în comunicatul publicat recent de cercetători.

Culoarea irisului este dată de 13 gene

În studiu,cercetătorii au evaluat profilurile genetice a peste 1.200 de persoane şi au văzut că persoanele diagnosticate cu dependenţă dealcoolsau de stupefiante au ochii în nuanţe deschise de albastru,bleu,verde,gri şi albastru sau verde cu căprui în mijloc.

La experiment au participat aproximativ 10.000 de oameni,din totalul lor fiind extras un eşantion de 1.263 de persoane.

Dacă cei cu ochii albaştri prezintă un risc ridicat de a deveni alcolici,la polul opus oamenii cu ochii căprui sau negri sunt mai feriţi de acest viciu,dacă ne luăm după gene.

Problema se pune altfel dacă vorbim despre gene,pentru că nuanţa irisului nu este dată de o anumită genă. Pentru a da culoarea irisului se combină până la 13 gene,după cum a declarat Jari Louhelainen,medic în ştiinţe biomoleculare.

Acesta a precizat că starea de sănătate a unei persoane poate fi evaluată după markerii genetici care se găsesc în iris.

Nu se îmbată aşa de uşor

Rămânem în acelaşi registru şi amintim descoprirea făcută de cercetătorii americani în 2014,când au aflat că persoanele cu ochi albaştri rezistă mai bine la băutură,comparativ cu cele care au ochii închişi la culoare. Totul se leagă,nu?