Bunicul lui Putin a gătit pentru Lenin, Rasputin și Stalin

17 ianuarie 2023   Lifestyle

Întregul mapamond îl știe pe liderul de la Kremlin ca un dictator fără scrupule, însă puțină lume știe detalii intime despre viața lui de familie. Cine a fost bunicul lui Vladimir Putin?

Viața de familie a președintelui rus nu apare prea des în presă, informațiile despre el și membrii familiei sale fiind bine ferite de curiozitatea presei și a publicului. Totuși, chiar și așa, tot s-au strecurat câteva amănunte interesante despre bunicul său, de pildă.  

„A fost bucătar pentru Lenin și Stalin”, a declarat plin de mândrie însuși Putin în documentarul din 2018, care-i poartă numele, ne informează Reuters. Spiridon Putin provenea dintr-o familie de țărani din regiunea Tver, aflată cam la 160km față de Moscova, susține „Vladimir Putin and Russian Statecraft”.

Născut în 1879, a devenit cunoscut datorită priceperii sale în bucătărie într-o perioadă tumultoasă pentru țară, după căderea de la puterea a Țarului Nicolas al II-lea și distrugerea dinastiei Romanov. De asemenea, a traversat Primul Război Mondial și Revoluția Rusească făcând același lucru, gătind de zor. Pentru cine?

Cariera gastronomică a lui Spiridon Putin a cuprins și perioada în care a fost chef la Hotelul Astoria din Sankt Petersburg, unde l-a servit, la un moment dat, și pe Grigori Rasputin, favoritul Țarinei Alexandra, ultima Împărăteasă a Rusiei. Mai mulți oameni politici și reformatori faimoși s-au folosit, la acea vreme, de relația specială dintre Rasputin și Țarină pentru a nimici monarhia rusească. Iar efortul lor n-a fost în zadar. Monarhia s-a prăbușit, într-un final, lucru care le-a făcut loc sovieticilor la putere.

Vladimir Lenin a ajuns la putere în noiembrie 1917, după un război civil întins pe trei ani, susține History. După ce s-a mutat în Moscova, Spiridon Putin a început să lucreze în calitate de bucătar personal al lui Lenin, într-una din reședinețele acestuia de la țară. După moartea lui Lenin, în 1924, Putin a rămas să o servească pe văduva acestuia, Nadezhda Krupskaya, pentru a o spiona pentru Serviciile Secrete.

În același timp, a început să lucreze pentru următorul lider al țării, Iosif Stalin. „Când bunicul lucra pentru Stalin, tatăl meu l-a vizitat și a putut vedea atunci cum trăia un lider mare”, a declarat Vladimir Putin în documentarul sus amintit.

Cei doi lideri sovietici aveau gusturi diferite la mâncare. Lenin nu era un gurmand și nu trăia deloc pentru a mânca, în timp ce Stalin avea o aplecație specială pentru anumite preparate sau alimente. Astfel, adora brânza murată, supele picante și preparatele cu multă carne grasă, susține  Beyond Russia.

Spiridon Putin s-a angajat ulterior în cadrul Partidului Comunist din Moscova, unde a lucrat până în 1965, când și-a dat ultima suflare. Vladimir Putin n-avea mai mult de 13 ani atunci, susține documentarul „Vladimir Putin and Russian Statecraft”.

Foto - Shutterstock

Mai multe