Cum şi cât de des ar trebui să ştergem praful?

14 octombrie 2023   Casă și Grădină

Îşi aminteşti când ai șters ultima dată praful de pe dulapuri, pervazuri sau plinte? Deși se întâmplă uneori, curățarea prafului în anumite colțuri din casă nu face parte din rutina săptămânală. Totuşi, cu ce frecvenţă este indicat să îndepărtezi praful?

Praful din casă este alcătuit din mai multe componente: piele, pământ, păr de animale de companie, microplastice, murdărie. Profesorul australian Mark Patrick Taylor de la Universitatea Macquarie a descoperit că praful este un cocktail de elemente cu potențial dăunător, cum ar fi urme de metale și substanțe chimice perfluorinate. De aici întrebarea: cât de periculos este praful?

Riscul este legat de cantitatea de elemente dăunătoare la care suntem expuși și de perioada de timp. Copiii mici sunt expuși unui risc mai mare, pentru că le place să atingă lucrurile și să-și ducă degetele la gură. Riscul constă în declanșarea unor simptome de astm și alergie, așa că trebuie să fim sârguincioși în ceea ce privește eliminarea acestuia, dar în limita rațiunii.

Cum ştii dacă exagerezi sau nu cu ştersul prafului?

Nu este cazul să devenim fanatici în privinţa curățării fiecărui colţişor din casă. În știință, există ceva numit teoria igienei, care sugerează că expunerea încă din copilărie la germeni și anumite infecții ajută la dezvoltarea sistemului imunitar. De exemplu, persoanele care cresc la fermă sau în compania unor animale au o imunitate mai puternică şi se confruntă cu mai puţine alergii de-a lungul vieţii. Nu înseamnă că laşi praful de două degete pe toate suprafeţele, ci doar că menţii un echilibru sănătos. Exagerarea cu substanțe chimice poate fi, de asemenea, dăunătoare sănătății, așa că trebuie să căutăm să fim ponderaţi.

Te-ar mai putea interesa: Cum îţi faci propriile produse de curăţare

Frecvenţa curăţeniei depinde de fiecare casă

O gospodărie de patru persoane și doi câini care locuiesc pe un drum principal din oraș va necesita probabil curățenie mai des decât o casă de la țară cu doi ocupanți și fără animale de companie. Trebuie să observăm cât de repede se acumulează praful pentru a ne da seama cât de des necesită casa o curățare.

Profesorul Taylor este de părere că o aspirare la cel puțin o dată pe săptămână va reduce cantitatea de praf din zonele mai ascunse. Cum produsele chimice de curățare pot exacerba problemele de sănătate, ca astmul, pot fi luate în considerare variante naturale ca lămâia, bicarbonatul de sodiu și oțetul.

Vezi și: Evită să amesteci vreodată oţetul cu clor! Este cea mai periculoasă combinaţie

Când ștergi praful, se recomandă utilizarea unor şerveţele umede pentru a fi sigur că-l aduni şi nu-l răspândeşti.

Pont

Persoanele care suferă de astm sau care sunt alergice la praf ar trebui să evite curățarea zonelor prăfuite şi să lase pe altcineva să se ocupe de curăţenie sau să poarte o masă de protecţie

FOTO: Shutterstock

Mai multe