Detalii despre vasul de toaletă deseori ignorate
Este bine să cunoști câteva detalii despre vasul de toaletă de care merită să ții cont pentru că sunt importante, mai înainte de a alege un vas nou.
Dimensiunea, forma, înălțimea, sistemul de evacuare și cantitatea de apă din bazin sunt cele mai importante, dar nu singurele. Acestora li se adaugă culoarea, confortul pe care-l oferă și ușurință în utilizare și întreținere.
Care este forma optimă?
Există diverse modele, iar fiecare în parte este soluția potrivită într-o anumită situație. Criteriul principal pe baza căruia se face selecția este legat de spațiul disponibil în baie. Într-o baie mică se va potrivi mai bine un bol cu formă rotundă, acestea fiind mai mici. Cele ovale ocupă mai mult spațiu. Cele cu formă pătrată sau dreptunghiulară sunt cele mai voluminoase, sunt elegante și dau un aspect opulent băii.
Ia în calcul că între un vas rotund și unul alungit poate exista o diferență de circa șapte-opt centimetri, ceea ce pentru o baie de mici dimensiuni sau în una secundară poate fi un detaliu important care va conta. Dimensiunea vaselor de toaletă variază între 47 și 55 de centimetri. Câțiva centimetri în plus sau în minus ai vasului de WC fac diferența.
Cum stabilești înălțimea optimă
Un alt criteriu care este important – și influențează confortul – este înălțimea vasului de toaletă. Acest detaliu are valoare foarte mare atunci când baia este utilizată de copii sau de persoane în vârstă ori de cei care pot avea diferite suferințe ale articulației genunchiului. În baia copiilor, un vas de toaletă cu o înălțime mai mică este o alegere inspirată, în timp ce în restul situațiilor un WC mai înalt va fi o alternativă mai confortabilă și practică.
Este important de știut că înălțimea se măsoară de la podea la marginea vasului, dar este util de luat în calcul și grosimea colacului, aceasta adăugând încă doi-trei centimetri. Pentru copii, înălțimea ideală este de circa 38 cm, iar pentru adulți, 42-48 cm, eventual mai mult pentru persoanele foarte înalte.
Volumul bazinului de apă
Recomandarea general valabilă este alegerea unui bazin care permite un sistem dublu de evacuare a apei. Acestea sunt concepute pentru a elibera toată apa din bazin sau doar jumătate, în funcție de nevoile utilizatorului. În prezent, aproape toate modelele au această opțiune, iar utilizatorii trebuie doar să-și formeze reflexul de a folosi corect această facilitate, care într-o familie de patru persoane, de exemplu, poate aduce o reducere a consumului de apă cu 25-30%. Volumul rezervorului variază de la șase la mai mult de nouă litri de apă.
Un alt detaliu este poziția bazinului. Există sisteme care plasează bazinul de apă pe vasul de toaletă sau ceva mai sus. A doua variantă este utilă mai ales în băile de serviciu. Este cea mai simplă soluție și uneori poate aduce economie de spațiu, pentru că vasul de toaletă poate fi fixat mult mai aproape de perete. În plus, jetul de apă va fi mai puternic, deci mai eficient cu un consum mai mic. A treia soluție este cea a bazinului zidit, alegere potrivită atât pentru băile mici, cât și pentru cele elegante.
Ușurința în întreținere
Curățenia din baie este semnul unei case îngrijite. Cu toate acestea, întreținerea băii trebuie să fie simplă, iar forma și caracteristicile vasului de toaletă influențează acest aspect în foarte mare măsură. Un vas de toaletă suspendat, cu bazinul zidit în perete sau cu o forma simplă, va fi mai ușor și mai rapid de curățat, atât la interior, cât și la exterior.
Vasele de toaletă cu forme complicate sunt mult mai greu de întreținut și sunt, de obicei, cele care au condiții favorabile pentru dezvoltarea germenilor. Există și modele realizate din materiale cu efect antibacterian, ceea ce reprezintă un element de siguranță în plus. Evident că și acestea din urmă trebuie curățate, dar nu vor fi niciodată gazde bune pentru comunități mari de bacterii și virusuri.
Ține minte că germenii care rezistă mult timp sunt cei mai periculoși și, din nefericire, cei mai greu de distrus. Mai mult, un vas de toaletă curat, care miroase frumos, nu este neapărat și un vas igienizat, iar pentru a realiza acest lucru sunt necesare soluții care distrug bacteriile, nu doar cele care curăță depunerile de calcar și impurități.
În linii mari, acestea sunt detaliile esențiale de care trebuie ținut cont la alegerea unui vas de toaletă. Evident, este necesar a lua în calcul și materialul din care este făcut vasul de toaletă, rezistența acestuia și modul de fixare, precum și costul, care reflectă cel mai bine calitatea produsului.
Sursa foto: Shutterstock.com