Nu e „fiţă de oraş“! Cum igienizezi lăbuţele patrupezilor după plimbare

18 septembrie 2022   Casă și Grădină

Poate că pare un moft, dar câtă vreme împarţi acelaşi spaţiu cu companionul tău necuvântător, n-ar trebui să ai grijă de igiena lui şi, totodată, de a casei, în general?

Sunt încă destui oameni care-şi dau ochii peste cap când vine vorba despre toaletarea animăluţelor lor. „Dar la ţară cine îi mai spală şi îi mai îngrijeşte? Şi trăiesc fără probleme“. Ei bine, tocmai această mentalitate vrem s-o schimbăm, pentru că nu e tocmai… fără probleme.

Dacă, de dragul căţelului tău, ai ajuns să dormi cu el în pat, asta înseamnă că ţi-e drag ca el să fie şi curat, şi sănătos. Unde mai pui că ai vrea să dormi şi într-un pat curat, fără resturi aduse pe lăbuţe, de-afară, nu? Şi nici prin casă nu ai vrea să găseşti urme de ţărână, forme „tatuate“ pe gresie, parchet ori covor. Şi-atunci, uite cum igiena lăbuţelor lui nu mai e tocmai o „fiţă“.

Citește și Vrei un câine care să-ţi semene? Aşa îl alegi!

Mai mult, igiena atentă a lăbuţelor îl vor ţine departe de probleme cutanate, posibile infecţii locale ori chiar probleme stomacale – ştim deja că toţi câinii îşi ling frecvent lăbuţele –, aşa că-l vei scuti şi pe el de-o suferinţă inutilă, şi pe tine de-un drum în plus la veterinar şi o cheltuială neaşteptată. Chiar şi lăbuţele aparent curate trebuie spălate după fiecare ieşire din casă. Şi asta pentru că, de la detergenţii cu care este spălat holul blocului, până la praful poluat de pe stradă şi ţărâna din spaţiul de joacă pentru câini (uneori chiar iarba acoperită cu insecticid, mai ales vara, când se realizează tratamente pentru căpuşe ori ţânţari), toate vor ajunge pe podeaua ta şi, din păcate, şi în stomăcelul căţelului tău.

Vezi și Au voie câinii să mănânce roşii? Alimente pe care le pot consuma şi alimente care trebuie evitate

Tips-uri pentru spălatul şi uscatul lăbuţelor după plimbare

  • Praful obișnuit și murdăria se spală uşor cu apă caldă menajeră, după care tamponezi lăbuţele cu un prosop. Dacă afară e uscat şi nu vii dintr-un spaţiu relativ curat, poţi folosi doar o cârpă umedă sau nişte şerveţele umede de uz veterinar.
  • Pentru uşurarea acestei operaţiuni, au apărut în comerţ şi aşa-numitele aparate pentru spălarea labelor, nişte recipiente din plastic umplute cu apă şi săpun care, cu ajutorul unor peri dispuşi pe pereţii vasului, fac toată treaba într-o clipită.
  • Dacă ai trecut cu câinele printr-o zonă contaminată de uleiuri de maşină scurse pe asfalt, diverse resturi menajere scurse la marginea ghenelor de bloc ori la marginea pieţei şi prin alte locuri similare, foloseşte la spălat şi o soluţie saponiferă (șamponul obişnuit al câinelui, pe care îl diluezi 1:5 și îl torni într-un recipient, pentru a-l avea la îndemână) şi, eventual, o perie.
  • În timpul spălării, examinează lăbuţele. E posibil ca, în mers, să i se prindă interdigital pietricele, fragmente de sticlă spartă, resturi vegetale dure, vreo ţeapă sau vreo aristă – partea uscată a ierbii, care se prinde uşor şi înţeapă pielea, rămânând cu vârful prins subcutanat şi provocând inflamaţii, dureri şi chiar infecţii.
  • Urmăreşte să vezi dacă are perniţele crăpate sau cu eventuale tăieturi şi tratează-le adecvat cu apă oxigenată şi betadină. E important să-ţi dai seama din timp de apariţia leziunilor cutanate, pentru că o rană netratată poate duce, pe lângă inflamaţie şi infecţie, la ulceraţii, cruste şi probleme grave.
  • Pe timpul iernii, există riscul ca sarea şi substanţele folosite la dezgheţarea drumurilor să irite perniţele labei. Dacă nu l-ai obişnuit să meargă cu botoşi pentru plimbare, poate ar fi o idee să-i iei un set. În orice caz, dacă labele sunt expuse, cu atât mai mult trebuie spălate şi îndepărtate toate acele substanţe iritante.
  • Tot iarna, gheaţa şi zăpada pot provoca degerături la nivelul extremităţilor. Urmăreşte dacă nu cumva are nevoie de un unguent (cel mai simplu, uleiul de măsline) care să-i calmeze zona afectată, dar stai lângă el până când e absorbit în piele şi nu-l lăsa să lingă unguentul.
  • Pentru câinii a căror blană tinde să crească excesiv interdigital, e recomandată scurtarea părului din zona lăbuţelor.
  • Un câine crescut la bloc nu-şi va putea toci ghearele asemenea unuia care trăieşte în zona rurală, la câmpie, la munte etc., aşa încât va trebui să fii atent şi la lungimea ghearelor şi să i le scurtezi periodic.
  • @shutterstock
Mai multe