Propria ta casă te otrăvește! De la produsele cosmetice la praful de pe mobilă

7 mai 2024   Casă și Grădină

Considerăm că ne simțim cel mai în siguranță acasă la noi. Însă nu e chiar așa! Există pericole care ne amenință sănătatea și chiar viața chiar în căminul nostru de zi cu zi!

Alimentația periculoasă

Încercăm cu toții să avem o dietă plină de fructe și legume, ca să ne menținem sănătoși și supli. Însă mâncarea noastră, chiar și cea considerată sănătoasă, conține chimicale care ne rămân în organism ani la rând și ne amenință sănătatea.

Astfel, după cercetări îndelungate făcute de americani, aceștia au ajuns la concluzia că minunatele căpșuni aflate pe piață conțin, în proporție de 95%, niște chimicale periculoase oamenilor. În ceea ce privește strugurii, aceștia sunt contaminați în proporție de 61%, iar cireșele sunt afectate în proporție de 51%. 42% din spanac are toxine nocive, iar 38% din roșii sunt și ele contaminate. Iar veștile proaste nu se opresc aici! Nu numai în mâncare există substanțe dăunătoare omului.

Nu suntem în siguranță acasă la noi?   

În ultimii 200 de ani, omul a trecut de la un stil de viață natural la un stil de viață mai comod, dar mai periculos. Schimbul pe care l-am făcut, de la un mediu natural, la unul în care avem totul la îndemână, însă suntem înconjurați de substanțe dăunătoare, e posibil să ne coste sănătatea.

Cum știm că suntem afectați de substanțe nocive, aflate chiar în mediul în care trăim?

Simptomele expunerii la tot felul de toxine sunt diverse – de la acnee, alergii, luare în greutate sau dificultatea de-a slăbi, la dezechilibre hormonale, digestie greoaie, probleme cu memoria și pierderea motivației de-a face ceva, orice. În cazuri mai grave, se ajunge la boli autoimune, cancere și o îmbătrânire accelerată.

Praful… nostru cel de toate zilele

În 2016, o cercetare făcută la Harvard a ajuns la concluzia că există 45 de chimicale diferite în praful care există în casa noastră. Aceste chimicale provin din toate produsele cumpărate din comerț, de la produse de curățat în casă, la produse cosmetice și tot felul de materiale folosite în casă.

Simplul fapt că-i punem pe copii să-și dezinfecteze mâinile de multe ori pe zi… le face rău, nu bine. Pentru a dezvolta un sistem imunitar bun, cei mici trebuie să fie expuși la microbi de tot felul, de la atingerea copacilor, a ierbii și frunzelor, la stat pe jos în natură și luat contact cu tot ce presupune natura.

Cum ne îmbunătățim viața

Ceea ce este de ajutor e să ștergem praful mai des din casă și să eliminăm obiectele care adună praf mult din casă. Totuși soluția ideală e să nu lăsăm chimicalele despre care vorbeam să ajungă în praful inevitabil în casa noastră.

Există peste 80.000 de chimicale pe piață în prezent. Iar aceste substanțe ne intră în corp chit că le mâncăm, le bem, le inhalăm sau le absorbim prin piele. Indiferent de modul în care luăm contact cu ele, acestea ajung în sângele nostru și apoi circulă spre țesuturi și oraganele interne.

Există și vești bune!

Vestea bună e că organismul uman are capacitatea de-a filtra multe dintre aceste substanțe în mod natural, asta face ficatul nostru.

Ca să ne ajutăm propriul organism să-și facă treaba cât mai bine, putem face câteva lucruri la îndemâna oricui – aerisește-ți casa în fiecare zi, de două ori pe zi, dis-de-dimineață, când poluarea făcută de mașini încă e mică, și seara mai târziu, când, de asemenea, poluarea din aer e redusă. Apoi, recomandat e să petrecem cât mai mult timp afară, nu înăuntru, în natură, la aer proaspăt și înconjurați de… microbii din natură.

Și, evident, e bine să citim etichetele produselor pe care le cumpărăm, fie că e vorba despre cele cosmetice sau cele de curățat aragazul, mobila, frigiderul, etc. Poate o simplă cârpă umedă e de preferat atunci când curățăm mobila și ferestrele, în loc de soluțiile toxice din comerț, ce ziceți?

foto - Shutterstock

Mai multe