Ce boli se pot ascunde în spatele coșmarurilor. Nu-ți neglija visele urâte!

17 ianuarie 2023   Lifestyle

Dacă ai coșmaruri în mod frecvent și nu îți dai seama de ce apar, un medic te-ar putea ajuta să descoperi care este cauza. Pentru început, iată ce spun studiile!  

De regulă, visele urâte pot fi cauzate de anxietate, de situațiile stresante sau de unele medicamente. De-a lungul vieții, fiecare experimentează astfel de vise, însă când apar în mod frecvent, acestea pot indica anumite boli. Cel puțin, asta susțin cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, care au descoperit că există o legătură între Parkinson, demență și visele înfricoșătoare.  

Citește și: Totul despre coșmaruri și cum le eviți în timpul somnului 

Datele celui mai recent studiu 

Studiul, publicat în „eClinicalMedicine‟, a fost realizat în perioada 2010-2022 și a analizat peste 3.800 de bărbați, în vârstă. Până la finalul studiului, au fost înregistrate 91 de cazuri de boală Parkinson. Potrivit datelor, participanții care au experimentat în mod frecvent vise urâte au avut de 2 ori mai multe șanse să dezvolte Parkinson decât cei care nu au făcut-o. 

„Coșmarurile pot fi semne ale bolii Parkinson, din cauza scăderii producției de dopamină sau din cauza creșterii tulburării de comportament în timpul somnului de tip REM‟, a declarat specialistul în somnologie, Isabella Gordan, pentru „Best Life‟. 

Ce spune o altă cercetare 

De asemenea, o altă cercetare, publicată în luna octombrie a anului 2022 tot în „eClinicalMedicine‟, a descoperit că există o legătură între coșmaruri și demență. 

„Am descoperit că persoanele de vârstă mijlocie (35-64 de ani), care au avut coșmaruri în fiecare săptămână, au avut de 4 ori mai multe șanse să experimenteze declin cognitiv în următorul deceniu, în timp ce participanții mai în vârstă (vârste de peste 79 de ani) au avut de 2 ori mai multe șanse să fie diagnosticați cu demență‟, a spus autorul studiului, Abidemi Otaiku, citat de „Best Life‟. 

„Legătura dintre coșmaruri și demență ar fi dată de memorie și de viteza de procesare a informațiilor‟, punctează  Isabella Gordan. 

Vezi și: Ce alimente îți dai coșmaruri? Evită-le înainte de culcare! 

Care sunt soluțiile? 

Desigur, visele urâte nu sunt întotdeauna semne ale unei probleme de sănătate. Totuși, dacă experimentezi în mod regulat vise urâte sau dacă numărul coșmarurilor pe care le ai începe să crească, ca să te simți în siguranță, Isabella Gordan spune că este important să discuți cu medicul tău. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe