Motive surprinzătoare din cauza cărora ai frecvent coşmaruri. Obiceiurile zilnice au un mare rol!

1 cosmaruri jpg jpeg

Se spune că ne petrecem o treime din viaţă dormind şi, în acelaşi timp, visând. Este plăcut să ne trezim cu o stare bună după ce am visat ceva frumos, însă atunci când avem un coşmar, ne ridicăm din pat cu o stare proastă şi parcă toată ziua ne merge rău. Din fericire, putem avea control asupra viselor neplăcute, schimbându-ne anumite obiceiuri!

Specialiştii spun că, deşi nu ne aduem aminte în fiecare diminaţă, visăm în fiecare seară. Este aproape imposibil să nu fi avut vreodată vreun coşmar, mai ales în perioada copilăriei, când întunericul era cel mai mare duşman. Însă coşmarurile pot să apară la orice vârstă, pot afecta calitatea somnului şi starea psihică de a doua zi. Mai mult, unele coşmaruri pot duce la sentimente de teamă, la bătăi rapide ale inimii şi chiar la anxietate. Există mai mulţi factori din cauza cărora avem coşmaruri, printre care obiceiurile de zi cu zi.

Ai avut o cină consistentă

Ştiai că anumite alimente pot influenţa cât de repede vei adormi? De exemplu, laptele este recomandat să fie consumat înainte de culcare, deoarece contribuie la un somn odihnitor. Dar anumite alimente provoacă un somn agitat şi s-ar putea să îţi dea coşmaruri. Mulţi oameni spun că au avut vise ciudate după ce au mâncat la cină preparate picante sau mâncăruri grele, precum: carne tocată, grăsimi şi fast-food. Experţii spun că acest lucru se datorează faptului că alimentele, precum ardeiul iute, cresc temperatura corpului, iar tu nu te odihneşti corespunzător. De asemenea, mâncărurile grase şi consistente sunt mai greu de digerat, lucru care face mai dificilă obţinerea unui somn odihnitor.

Citeşte şi: Apeşi des butonul „Snooze”? Ce se întâmplă în corpul tău dacă amâni mereu alarma ceasului

Apelezi la somnifere cu melatonină

Folosirea suplimentelor de melatonină te poate ajuta să adormi mai uşor, dar poate cauza şi coşmaruri. Un studiu publicat în „Sleep and Hypnosis‟ a constatat că persoanele care au luat 6 mg de melatonină (în special femeile) înainte de culcare au avut mai multe coşmaruri, decât persoanele care au luat o pastilă placebo. În schimb, suplimentele naturale, pe bază de plante, sunt recomandate, faţă de suplimentele cu melatonină.

Te uiţi la televizor, înainte de culcare

Privitul emisiunilor preferate pare a fi o modalitate excelentă de a te relaxa, înainte de a adormi. Însă din cauza luminii albastre, visele tale s-ar putea transforma în coşmaruri. Studiile efectuate pe copii arată că privitul televizorului înainte de culcare creşte semnificativ riscul de coşmaruri. Unii experţi spun că acest lucru s-ar putea datora faptului că ei au dificultăţi în a face diferenţa între ce este real şi ce este fals, aşa că probabil lucrurile văzute la televizor îi sperie. Dar nici adulţii nu stau mai bine la acest capitol! Într-un sondaj britanic, efectuat pe 2.000 de adulţi, peste 60% din respondenţi au declarat că au avut vise urâte după ce s-au uitat seara la televizor.

Citeşte şi: De ce ne plictisim? Care sunt cauzele şi semnele plictiselii, cum o putem preveni 

Eşti mereu stresat

Potrivit cercetărilor se estimează că 90% din persoanele care suferă de tulburări de stres au coşmaruri dese. Chiar şi o zi cu un nivel mai mare de stres, faţă de cel normal, poate declanşa vise urâte. De asemenea, anxietatea, depresia şi gândurile negative au o influenţă. În aceste cazuri, gestionarea stresului este cea mai bună soluţie pentru a ţine coşmarurile la distanţă, dar dacă ai coşmaruri cronice sau dacă aceste vise îţi afectează capacitatea de a avea un somn odihnitor, cel mai bine este să discuţi cu medicul tău.

Sursă foto: Shutterstock