Ce alimente îţi dau coşmaruri? Evită-le înainte de culcare!

1 shutterstock 1704797263 jpg jpeg

Stresul, gândurile negre, medicamentele sau filmele înfricoşătoare îţi pot provoca insomnie sau coşmaruri. Nu sunt singurele motive pentru care ajungi să ai vise urâte. Şi ceea ce mănânci la cină ar putea să influenţeze apariţia acestora.

Alimentele pe care le consumi îţi pot afecta în mod direct somnul şi chiar tipul viselor pe care le ai noaptea. Dacă iei uneori o gustare înainte de culcare, ai grijă ce alimente alegi!

Ciocolata îţi poate perturba somnul

Dulciurile cu ciocolată consumate înainte de a merge la culcare ajung să-ţi aducă nişte kilograme în plus, dar şi coşmaruri care te vor urmări şi în ziua următoare. Ciocolata conţine cafeină care ar putea declanşa visele urâte iubitorilor de ciocolată. Mai mult, ciocolata are compuşi cu efecte psihoactive asupra creierului, ceea ce duce la visuri mai multe şi nu întotdeauna frumoase. Un alt motiv pentru care ar trebui să eviţi ciocolata seara este acela că îţi aduce şi un plus de teobromină, substanţă care creşte ritmul cardiac, lăsându-te pradă insomniei. Studiile au arătat că ar fi afectaţi mai mult bărbaţii decât femeile, dar şi acestea ar fi bine să aleagă gustarea cea dulce dimineaţa sau după-amiaza, nicidecum înainte de somn.

Sosul iute creează tulburări ale somnului

Mâncărurile picante şi sosul iute provoacă vise urâte. Persoanele care le mâncau înainte de culcare aveau probleme să adoarmă sau aveam coşmaruri. Explicaţia constă în faptul că alimentele picante modifică temperatura corpului şi, implicit visele. Un studiu realizat de o universitate din Australia a arătat că sosul iute duce la tulburări ale somnului. Participanţii la studiu au primit sos iute sau muştar la cină pentru a li se evalua schimbările. Sosul le-a dat unora insomnie, iar pe alţii i-a făcut să se trezească adesea din cauza coşmarurilor. Pe măsură ce mâncărurile picante cresc temperatura corporală, activitatea creierului este perturbată şi din această cauză apar visele urâte.

Brânza dă vise ciudate

Printre alimentele care sunt bănuite că dau coşmaruri, brânza şi produsele lactate se situează aproape de vârful clasamentului. În anul 2005, a fost realizat un studiu de către specialiştii britanici în somnologie. În urma cercetării s-a observat că există o legătură între consumul de brânzeturi înainte de culcare şi coşmaruri. S-au folosit mai multe tipuri de brânzeturi, iar unele dintre ele au dat vise urâte. Brânza cu mucegai a determinat 85% dintre femeile participante la studiu să raporteze vise bizare, în timp ce 75% dintre bărbaţi au experimentat şi ei vise ciudate.

Pastele mâncate seara îţi dau vise ciudate

Carbohidraţii sunt importanţi pentru organism, dar cel mai bine este să nu-i consumi înainte de culcare. Participanţii la un studiu recent au raportat că au visuri urâte atunci când merg la culcare după ce au mâncat paste sau pâine, iar un grup mic a raportat vise ciudate. Studiul a arătat că pastele au provocat vise mai urâte decât după consumatea altor alimente, cu excepţia lactatelor şi mâncărurilor picante. Poate ar fi o idee bună să iei cina mai devreme pentru a evita coşmarurile.

Chipsurile îngreunează digestia

Grăsimile cum sunt cele conţinute de chipsuri, sunt dăunătoare pentru sănătatea ta din cauză că te expun la un risc mărit de a suferi de boli cardiovasculare. Consumul de chipsuri a determinat participanţii unui studiu să doarmă mai puţin şi să se trezească pe tot parcursul nopţii. S-a ajuns la concluzia că aproximativ 12,5% din toate visele deranjante au fost cauzate de alimente grase, precum chipsurile, care îngreunează digestia, alungând somnul liniştit.

FOTO: Shutterstock