Ce înseamnă „Ianuarie uscat” și cum te poate ajuta

9 ianuarie 2024   Lifestyle

Te simți obosită? Puțin amețită și copleșită de tot ce ai de făcut? Poate fi semnul că trebuie să îți revizuiești relația pe care o ai cu băutura.

Gândește-te că îți propui o rezoluție, la început de an, în privința stilului tău de viață. Poate a venit momentul să iei o pauză de la agitația obișnuită de peste an, să te liniștești puțin după toată nebunia care a fost de Sărbători și să încerci o mică detoxifiere, care să-ți ajute corpul să facă față noilor provocări din 2024.

Ce înseamnă acest „ianuarie uscat”?

Să renunți la alcool timp de o lună, lucru care îți va fi benefic organismului. Patru săptămâni petrecute fără să mai bui gura pe niciun pahar de vin îți vor reechilibra corpul și îți vor clarifica mintea. Nu-i ușor, pentru că tentațiile sunt la fiecare pas. Colegii te vor provoca să sărbătorești cu ei vreo victorie profesională, partenerul de viață îți va propune să vă relaxați seara cu un pahar de vin, plus că și tu te-ai obișnuit să mai ciocnești câte un pahar din când în când.

Poate părea greu de crezut, dar lipsa alcoolului în viața ta te poate ajuta să scapi de cele câteva kilograme în plus, îți poate reda energia și chiar te poate scăpa de tratamentul pe care îl iei pentru tensiune arterială sau arsuri la stomac.  

Ceea ce trebuie să înțelegi înainte de-a te apuca de „ianuarie uscat” e că felul în care mănânci e la fel de important ca ce bei și cât. Așadar trebuie să revizuiești și meniul zilnic, poate preferi sărățelele care merg atât de bine cu un pahar de vin, poate gustările nesănătoase sunt la dispoziția zilnic, ceea ce face ca alcoolul să fie consumat în cantități mai mari decât ar fi indicat,

În primul rând, încearcă să răspunzi la câteva întrebări de genul:

1. Cum te face să te simți alcoolul din punct de vedere fizic? Cum te trezești a doua zi dimineața după o seară în care ai consumat un pahar, două de vin?

2. Cum te simți la nivel mental și emoțional după ce consumi alcool? Poate simți o anumită anxietate când ești „pe uscat”?...

3. Cum îți afectează consumul de alcool scopurile tale în viață? Poate ai renunțat la sport, că nu te mai simți în stare să mergi la sală după o mică petrecere de cu o seară înainte, sau consumi mai multe gustări nesănătoase, doar pentru că merge cu un pahar de vin sau de bere.

4. Care sunt țelurile tale? – poate îți dorești să-ți dai demisia ca să începi o nouă afacere, poate vrei să alergi un maratorn, să fii mai sigură pe tine, dar nu te simți niciodată în stare de așa ceva.

Dacă ai răspuns la aceste întrebări în mod afirmativ, cel mai probabil că e timpul să pui frânele și să iei o pauză de la petrecerile îmbitate în alcool, pentru a gândi mai clar și-a acționa mai rapid și mai eficient în sensul în care îți dorești chiar tu.

Nu o să-ți fie simplu să renunți la un obicei care te face să te simți bine, dar cel mai probabil că e necesar și va fi, fără doar și poate, benefic.

foto - Shutterstock

Mai multe