VIDEO Îți rozi unghiile, te scarpini des? Un simplu gest te scapă de aceste ticuri!

Milioane de oameni din întreaga lume își rod unghiile, se scapină excesiv sau se trag de firele de păr fără motiv. Și toți aceștia pot apela acum la un truc care îi poate scăpa de asemenea obicei deranjant.

image

Poate părea extrem de simplist și de ciudat, însă cercetătorii germani au ajuns la o concluzie în ceea ce privește asemenea obiceiuri enervante – pot fi combătute cu un simplu gest! Simpla atingere a pielii într-o anumită zonă a corpului și mângăiere a sa face să dispară nevoia de-a te scărpina aiurea sau de a-ți roade unghiile.

Într-un studiu pe șase săptămâni, efectuat pe 268 de oameni, 53% din participanți au dezvăluit că au văzut îmbunătățiri cu privire la comportamentul lor, în comparație cu 20% care s-au plâns că nu s-a schimbat nimic în viața lor după ce au fost învățați trucul respectiv. 8% au recunoscut că vor recomanda soluția și prietenilor lor.

Tulburarea de care suferă oamenii care-și rod unghiile sau se scarpină repetitiv se numește comportament repetitiv axat pe corpul uman sau ceva similar. Aceștia își smulg câte un fir pe păr în mod compulsiv, se scarpină sau își rod unghiile fără să se poată opri, în ciuda faptului că obiceiul lor duce la apariția cicatricilor, a micilor răni sau chiar a cheliei pe anumite zone de scalp.

Medicii susțin că asemenea comportament are legătură cu stresul sau cu felul în care ne percepem propria înfățișare. În trecut, pacienților li se recomandau terapii comportamentale pentru a scăpa de aceste ticuri sau primeau din start anti-depresive.

În cel mai recent studiu realizat pe această temă, oamenii de știință au recrutat oameni de pe rețelele sociale în 2022. Cei mai mulți oameni aveau în jur de 30 de ani și 68% dintre ei se scărpinau repetitiv, iar 28% își smulgeau câte un fir de păr, în timp ce 36% își rodeau unghiile.

Pentru a-i învăța tehnica, li s-a arătat un filmuleț și apoi li se cerut să imite unul dintre cele trei mișcări arătate, de fiecare dată când simțeau nevoia să-și reia ticurile supărătoare. Aceste mișcări presupun atingerea în cercuri cu buricele degetelor, fără unghii, sau mângăierea părului de pe braț.

S-a dovedit, astfel, că atingerile respective constituie o metodă eficientă de auto-ajutare. Atunci când dai să-ți rozi unghiile, poți să-ți atingi lobul urechii și să-l mângâi, în loc să-și duci mâna la gură și să faci ce faci de obicei. Încearcă doar și vezi dacă funcționează și în cazul tău!

Foto - Shutterstock



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg