Cum să gătești și să consumi corect cartofi dacă ai diabet

7 ianuarie 2023   Lifestyle

Cartoful este un aliment versatil, ce se poate găti în diferite moduri, fiind și sănătos. Pentru a profita de beneficiile sale nutritive, trebuie să fim atenți la modul în care pregătim această legumă, în special persoanele diagnosticate cu diabet. 

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice din întreaga lume. Potrivit unui studiu publicat în revista „Diabetes Care‟, se anticipează că până în anul 2030 numărul persoanelor diagnosticate cu diabet va ajunge la 643 de milioane în întreaga lume. Specialiștii spun că această creștere poate fi legată de alimentația nesănătoasă, însă aliați găsim tot în mâncare, mai exact în legume. 

Citește și: Are voie o persoană diagnosticată cu diabet să consume lapte? 

Cartofii sunt recomandați în meniul persoanelor diagnosticate cu diabet, însă singura condiție este ca aceștia să fie gătiți și consumați corect. 

Cum să NU gătești cartofii dacă ai diabet 

În cadrul studiului „Danish Diet Cancer and Health‟, care s-a desfășurat pe parcursul a 16 ani, s-a costatat că riscul de diabet a crescut în rândul pacienților care au consumat cartofi în trei variante - prăjiți, piure și chipsuri. Dieteticianul Juliana Tamayo a explicat pentru „Best Life‟: 

„Piureul, cartofii prăjiți, chipsurile, toate acestea conțin grăsimi adăugate și sare. Piureul este adesea pregătit cu lapte integral, smântână, unt și sare, ceea ce crește riscul de colesterol, hipertensiune și diabet. Cartofii prăjiți sunt făcuți cu ulei vegetal, care este bogat în grăsimi saturate‟. În plus, cercetătorul Nicola Bondonno subliniază că aceste alimente determină organismul să producă mai multă insulină, ceea ce poate duce la diabet de tip 2.  

Cum arată farfuria ideală

Riscul de diabet nu este la fel de mare dacă aceste legume sunt consumate fierte și, desigur, în cantități limitate. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate mică de cartofi fierți au avut cel mai mic risc de a dezvolta diabet. 

Juliana Tamayo recomandă prepararea cartofilor la cuptor, la grătar, sote sau fierți, eventual doar cu o lingură de ulei de măsline și fără sare adăugată. De asemenea, specialistul spune că ideal este să combinăm cartofii cu o proteină slabă, așa cum este carnea de pasăre sau pește, dar și cu fibre, precum salată sau legume. „Consumul de cartofi cu proteine va încetini absorbția carbohidraților, ceea ce ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge‟, spune specialistul în nutriție. 

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe