Dieta anti-îmbătrânire. Ce mâncăm ca să ne menținem tineri

10 octombrie 2023   Lifestyle

Dacă doriți să încetiniți procesul îmbătrânirii, soluția e mai simplă decât credeați. Există alimente care ne îmbunătățesc longevitatea și funcția congnitivă. Care sunt acelea?

Anumite alimente conțin nutrienți valoroși, care țin timpul pe loc cu ajutorul componentelor lor – antioxidanți, acizi omega-3 și clorofilă, de exemplu. Ce trebuie să conțină farfuria noastră de zi cu zi pentru a ne menține într-o formă fizică bună, în ciuda trecerii anilor?

Legumele

Legumele de culoare verde închis sunt pline de vitaminele A și C, minerale, fibre și nitrați, care încetinesc declinul cognitiv și previn distrugerea celulelor. Clorifila din legumele verzi ne protejează organismul de radicalii liberi, care cauzează îmbătrânirea. Cu cât e verdele mai închis, cu atât mai multă clorofilă conține leguma respectivă.

Mai mult, acestea sunt bogate în antioxidanți, care hidratează pielea și îi conferă elasticitate. Iar vitamina A întărește țesutul care protejează epiderma, în timp ce vitamina C asigură necesarul de colagen.

Nucile și semințele

Nucile sunt o sursă de proteine, antioxidanți, vitamine, minerale și grăsimi nesaturate. Migdalele au în componență vitamina E, care protejează pielea de razele UV, repară țesuturile și menține pielea hidratată, lucru care o împiedică să facă multe riduri. Nucile, în general, ajută la încetinirea declinului cognitiv și a pierderii masei musculare, din cauza îmbătrânirii.

Alunele au acizi omega-3, care ne protejează de razele soarelui, și ne întăresc membranele celulare. Iar rodiile sunt mană cerească pentru organism. Pline de vitamina C și antioxidanți, reduc inflamația și previn stricăciunile din corp cauzate de radicalii liberi.

Alimentele fermentate

Au efect anti-îmbătrânire, anti-hipertensiv, anti-inflamator, anti-diabetic, anti-cancerigen și anti-alergic. Mai e nevoie de vreun alt motiv ca să consumăm iaurt, sana sau chefir?!

Fructele

Papaya e un superaliment plin de antioxidanți și vitaminele A, C, K și E. Enzimele conținute de acest fruct au efect anti-inflamator, care ajută în lupta cu trecerea anilor. Afinele au vitaminele A și C, dar și un antioxidant care protejează pielea de soare, stres, poluare și împiedică pierderea colagenului. Mai mult, ajută la menținerea unei vederi bune și-a capacității de-a învăța lucruri noi.

foto - Shutterstock

Mai multe