Ce ne învață cel mai lung studiu făcut la Harvard despre fericire

După 85 de ani de cercetare, oamenii de știință au descoperit rețeta unei vieți fericite. Potrivit celui mai lung studiu de la Harvard, banii, lucrurile scumpe, dieta sănătoasă și cariera nu ne aduc adevărata fericire. 

image

În anul 1938, cercetătorii de la Harvard și-au propus să descopere ce ne face fericiți în viață. Astfel, specialiștii au adunat dosarele a 724 de persoane, din întreaga lume, și le-au pus întrebări detaliate despre viața lor, la interval de doi ani. De atunci, au trecut 85 de ani, iar rezultatele cercetătorilor de la una dintre cele mai prestigioase universități din lume te-ar putea surprinde. 

Citește și: 5 lucruri pe care le fac femeile pentru a reduce stresul de zi cu zi. Iată cum poți depăși strarea de stres apelând la trucuri simple care te binedispun! 

Iată ce ne face cu adevărat fericiți! 

Studiul dă peste cap ceea ce știam, deoarece dieta sănătoasă, exercițiile fizice, cariera și banii nu ne fac fericiți. Fericirea ține de sănătatea relațiilor pe care le avem cu ceilalți - prieteni, colegi, familie și oameni din jurul nostru. Rezultatele studiului arată că persoanele care sunt conectate din punct de vedere social cu ceilalți sunt mai sănătoase, devin mai bune și trăiesc mai mult. Asta pentru că, relațiile sănătoase influențează celelalte aspecte ale vieții - de la alegerile alimentare pe care le avem, la orele pe care le dormim și la modul în care ne recuperăm după stres. În schimb, ceea ce nu ne aduce fericirea este singurătatea, care, pe termen lung, poate să crească riscul de deces.  

Ești o persoană introvertită? 

Dacă ești o persoană introvertită, nu îți face griji! Autorii studiului spun că nu este necesar să ai zeci de prieteni, deoarece calitatea relațiilor contează. Reține că și rețelele de socializare ne aduc fericire, deoarece prin intermediul lor ne conectăm cu prietenii și cunoștințele vechi. Cu toate acestea, este important că nu îți trăiești viața doar în mediul online, deoarece îți face rău. 

Citește și: Studiu Vârsta la care cei mai mulți oameni se simt, cu adevărat, fericiți 

Știai că… Studiul arată că, pe măsură ce îmbătrânim devenim mai fericiți? Unii oameni cred opusul, dar când îți înțelegi prioritățile, fericirea este mai ușor de înțeles. 

Sursă foto: Shutterstock