El este Shrek în carne și oase, sursa de inspirație pentru celebrul personaj!

11 mai 2023   Lifestyle

Unul dintre cele mai îndrăgite personaje de desene animate are o înfățișare destul de înfricoșătoare și o reputație nu tocmai drăguță. Cine s-ar fi gândit că este inspirat de un om adevărat?!

Foarte puține personaje fictive au primit stea pe Hollywood Walk of Fame. Dintre cele 15 norocoase, șapte sunt ale lui Disney (care a asimilat 20th Century Fox și ESPN), printre care Mickey Mouse și Donald Duck. Singurul personaj de la Dreamworks onorat în acest fel este Shrek. În 2010, la 9 ani după ce patru filme cu simpaticul personaj au ajuns în cinematografe, Sherek a primit o stea pe celebra alee a actorilor de la Hollywood. 

Shrek este un căpcăun. Iar creatura legendară are multiple povești împrăștiate de-a lungul întregii Europe. Euronews e de părere că imagea căpcăunului este cea a lui Orcus, gigantul care mănâncă oameni. Charles Perrault, scriitorul cărții „The Tales of Mother Goose”, a folosit acest termen în poveștile lui. Cu toate că originea căpcăunului pare să fie destul de înfricoșătoare, personajul a fost inspirat de un om! Înfricoșător?

În anii ’40, un bărbat pe nume Maurice Tillet a început să devină cunoscut ca luptător de wresling în Franța. Părinții lui erau francezi, dar, cu toate astea, Maurice se născuse în Rusia. Pe măsură ce se dezvolta dintr-un băiat simpatic într-un adult în toată firea, Tillet începea să aibă o înfățișare care părea tot mai înfricoșătoare. Bărbatului în creascuseră mâinile nenatural de mult, iar fața nu era deloc simetrică și atrăgătoare.

În ciuda fizicului său deloc plăcut la vedere, Tillet a obținut o diplomă în Drept și a lucrat apoi, timp de cinci ani, în Marina Franceză. Însă tânărul s-a reprofilat în momentul în care s-a întâlnit cu un luptător de wresling, care l-a inspirat extrem de mult prin prisma meseriei sale. Maurice s-a mutat în SUA în 1939 și meciurile lui corp la corp, în calitate de „Îngerul francez”, au devenit un succes tot mai mare la public. În 1942, devennise campionul mondial la categoria grea.

Totuși de ce arăta atât de... diferit?

Din cauza unei tulburări de care suferea, denumită actromegalie. Această tulburare apare în momentul în care glanda hipofiză din creier produce prea mult hormon de creștere. Se manifestă în trăsăturile faciale, la mâini și picioare. Poate fi și dureros, lucru care ne face să ne întrebăm cum de reușea Tillet să aibă succes într-un sport atât de solicitant din punct de vedere fizic.

André René Roussimoff, cunoscut drept Andre the Giant, a fost alt wrestler francez faimos, care a suferit de actromegalie. Iar actorul din „Familia Addams”, Ted Cassidy, avea și el cel mai probabil această tulburare.

Actromegalia poate cauza și alte probleme de sănătate, precum tensiune arterială, diabet de tip 2 și crește riscul apariției tumorilor canceroase. Tulburarea avansează încet, lucru care face ca diagnosticul să se întârzie destul de mult.

Sănătatea lui Maurice Tillet a început să se degradeze în anii ’50 și bietul om s-a stins din viață prematur, la numai 51 de ani, la un an după ultimul lui meci. A murit din cauza unei boli de inimă.

Dacă veți compara imaginea personajului Shrek cu cea a fostului sportiv, veți descoperi asemănările izbitoare.

Foto - Shrek, Wikipedia

Mai multe