Frankenstein a existat cu adevărat? Povestea „Electricianului” care ar fi creat viață

3 noiembrie 2022   Lifestyle

Cartea „Frankenstein” din 1818, a lui Mary Shelley, pare o ficțiune de la un capăt la altul, însă a existat un om de știință, în secolul al IXX-lea, care-și punea o întrebare esențială – poate omul să creeze viață?

Andrew Crosse a fost un om de știință care era atât de fascinat de tunete și fulgere, încât a fost poreclit „Omul cu tunetele și fulgerele” printre alte nume primite, precum „Vrăjitorul din Broomfield” sau „Electricianul”, susține National Trust.

În 1814, Mary Shelley a participat, cu soțul ei Percy Shelley, la o prelegere susținută de Crosse. Acesta era de părere că fulgerul poate fi o unealtă folositoare în mâinile cuiva care poate, astfel, avea controlul asupra unui fenomen natural întocmai ca Dumnezeu.

Se pare că, ulterior, Mary s-a inspirat din spusele omului de știință pentru a scrie cartea sa devenită cunoscută în întreaga lume. Iar asta înseamnă că Andrew Crosse era, de fapt, Dr. Frankenstein în viața reală. Mai mult de-atât, un experiment de-ai lui, realizat mai târziu, e posibil să fi creat viață, după cum ne informează Mysteries Unsolved.

Născut în 1784, Andrew Crosse a avut toate premisele financiare pentru a-și finanța cariera costisitoare. În 1805, a moștenit Fyne Court din Somerset, Marea Britanie, proprietate unde și-a construit laboratorul în care a studiat noua știință a electricității. Cu banii pe care-i avea la dispoziție a construit un dispozitiv cu care măsura descărcările electrice, inclusiv fulgerele, care-ic fascinau pe vizitatorii lui convinși că participau la un număr incredibil de magie.

Cu toate că părea un vrăjitor, Crosse făcea parte din Societatea Electrică din Londra, unde interacționa cu diverși alți oameni de știință și inventatori. Prelegerea lui din 1814, când a pretins că putea controla fulgerul, era percepută, de mase, ca fiind o adevărată blasfemie la acea vreme. Însă, mai târziu, acesta a făcut și alte declarații chiar mai îndrăznețe de atât.

În 1837, Andrew a devenit interesat de procesul prin care crearea cristalului este influențată de electricitate. Altă bazaconie, spuneau unii. În timpul experimentului său, ceva incredibil s-a întâmplat din neant – a apărut viață! Scopul omului de știință era să creeze cristale, dar a eșuat în ceea ce și-a propus.

Ceea ce reușise să creeze erau niște mici creaturi aduse la viață de electricitate. Cel puțin asta se spune că se întâmplase. Andrew le-a descoperit în cea de-a 14 zi a experimentului său, după care le-a ținut sub observație și-a constatat că acestea au continuat să crească și, prin ziua a 28-a, au început să se deplaseze prin zonă.

Uimit, Crosse a atras atenția entomologilor asupra acelor insecte. Unii dintre ei au recunscut că acele vietăți erau o specie de acarieni pe nume Acarus. Alții erau de părere că nu aparțineau niciunei specii cunoscute de lumea științifică. Crosse a repetat experimentul cu același rezultat, dar n-a putut niciodată să explice cum de acarienii respectivi s-au format din pură electricitate.

Foto - Shutterstock

Mai multe