Stephen Hawking, despre inteligența artificială: „Poate fi cel mai rău lucru pentru omenire!”

Cu toate că suferea de scleroză laterală amiotrofică, o boală care l-a paralizat și i-a permis deplasarea doar într-un scaun cu rotile și vorbirea prin intermediul unui aparat, genialul om de știință a continuat să ne educe pe toți cu privire la Univers și rolul nostru în el. Mai mult, a făcut niște preziceri care poate că stau să se adeverească…

image

Moștenirea lăsată

Hawking nu e cunoscut doar în domeniul său de activitate, ci a devenit faimos în întreaga lume datorită teoriilor sale și a farmecușui personal. A stabilit un record mondial Guiness când, în 1988, cartea sa, „O scurtă istorie a timpului”, a rămas în lista din Sunday Times a celor mai bine vândute cărți mai mult de patru ani.

A apărut în producții televizate precum „Familia Simpson”, „Star Trek” și „The Big Bang Theory” și a inspirat rolul lui Eddie Redmayne în filmul de Oscar „The Theory of Everything”. S-a stins din viață pe 14 martie 2018, însă nu va fi niciodată uitat datorită moștenirii pe care ne-a lăsat-o. Iar din această moștenire face parte și avertismentul despre inteligența artificială…

Stephen nu era deloc împotriva folosirii tehnologiei pentru ca oamenii să trăiască o viață mai bună, însă, în același timp, tot el ne avertiza că, în cazul unei tehnologii extrem de avansate, ea poate să pună în pericol întreaga omenire.

Avertismenul în privința IA

În mod special, Hawkings își făcea griji cu privire la inteligența artificială, despre care a vorbit pe șleau la Centrul Viitorului Inteligenței de la Universitatea Cambridge, în 2014: „În viitor, inteligența artificială poate dezvolta propria voință, una care să fie în conflict cu a noastră. Dezvoltarea IA poate fi cel mai bun sau cel mai rău lucru care i se poate întâmpla omenirii. Nu știm care dintre variante va fi valabilă”, a dezvăluit el.

image

Atunci n-a fost singurul moment în care omul de știință a vorbit despre acest subiect spinos. Prezent la Web Summit din Lisabona, Portugalia, în 2017, el a ținut să precizeze, în cadrul unei conferințe despre tehnologie, următoarele: „Succesul în crearea unei inteligențe artificiale eficiente poate însemna cel mai mare eveniment din istoria civilizației noastre. Sau cel mai rău. Nu știm încă. Așadar nu știm dacă vom fi ajutați de IA sau igorați de ea, marginalizați și chiar distruși de ea”.

Raza de speranță

Tot el a ținut să-și exprime optimismul în privirea la viitorul omenirii: „Cred că putem crea o inteligență artificială care să fie benefică omenirii, care să lucreze în deplină armonie cu noi. Trebuie doar să fim conștienți de pericolele care ne pot pândi, să le identificăm, să punem în funcțiune cel mai bun management posibil și să ne pregătim, în avans, pentru consecințe”, a declarat marele geniu cu aceeași ocazie, cu numai un an înainte de-a muri.

Hawkings n-a fost singurul care și-a exprimat părerea cu privire la acest subiect. Fondatorul Tesla și SpaceX, Elon Musk, a înaintat ideea ca oamenii să colaboreze cu tehnologia pentru a-și menține supremația în lume. Iar fondatorul Microsoft, Bill Gates, a propus să se impună o taxă pe elementele de robotică avansată, pentru simplul motiv de-a le ține sub observație. În tot acest timp, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, e de părere că n-avem de ce să ne temem dacă continuăm să dezvoltăm inteligența artificială.

Foto - Shutterstock



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg