Include hrișca în meniul zilnic. Îți îmbunătățește digestia și te ajută să slăbești!

24 august 2024   Lifestyle

Știai că hrișca face parte din categoria pseudocerealelor, fiind unul dintre ingredientele de bază în mâncărurile sănătoase? Este o opțiune ideală pentru cei cu intoleranță la gluten, dar și pentru persoanele care își doresc să slăbească.

Cultivată încă de acum 8.000 de ani în Asia, hrișca este o plantă înrudită cu rubarba și cu măcrișul, deși am fi tentate să credem că, după aspect, ar fi o cereală; aparține unui grup de alimente numit pseudocereale – semințe care sunt consumate la fel ca boabele de cereale, dar care nu cresc pe acel fir ierbos. În categoria pseudocerealelor intră și quinoa și amaranth-ul.

Are puține calorii

Hrișca este apreciată, deoarece nu conține gluten, ci o cantitate semnificativă de substanțe nutritive. În compoziția ei se regăsesc vitamine din grupul B, fibre și grăsimi sănătoase pentru organism, minerale și lipide. De asemenea, oferă cantități suficiente de proteine, de înaltă calitate, și este bogată în lizină, un aminoacid esențial, utilizat pentru biosinteza proteinelor. În plus, hrișca este o pseudocereală energizantă și hrănitoare, deși are un conținut scăzut de calorii.

•     Hrișca are o valoare nutritivă mai mare decât cea a altor cereale. 100 de grame de hrișcă conține 343 calorii, 10% apă, 13,3 g de proteine, 71,5 g carbohidrați, 10 g fibre, 3,4 g grăsimi și 0 zahăr.

Protejează inima

Dintre toate cerealele și pseudocerealele, hrișca conține cea mai mare sursă de rutin (vitamina P), un antioxidant care reduce riscul de boli de inimă, prin prevenirea formării cheagurilor de sânge și prin scăderea inflamațiilor și tensiunii arteriale. De asemenea, studiile au constatat că hrișca îmbunătățește profilul lipidic din sânge și nivelul de colesterol „bun‟ (HDL).

Citește și: Cu hrişcă slăbeşti 1 kilogram pe zi. Uite cum o prepari corect!

Conferă energie 

În comparație cu alte cereale, hrișca are un indice glicemic scăzut. Acest lucru înseamnă că, în fluxul sangvin, carbohidrații se absorb lent, oferindu-i corpului un flux constant de energie. Mai mult decât atât, previne creșterea bruscă a zahărului din sânge. În acest fel, ea poate fi consumată și de către persoanele care suferă de diabet.

Este ideală pentru cei cu intoleranță la gluten

Poate fi consumată în același mod ca cerealele integrale, cum ar fi grâul sau orzul, dar hrișca nu conține gluten, ceea ce o face o alegere excelentă pentru persoanele care suferă din cauza intoleranțelor sau au alergii la cereale. Dacă te confrunți cu intoleranță la gluten, poți consuma și quinoa, migdale, lapte de cocos, soia, nuci, chia sau semințe de in.

Scade pofta de mâncare

Pentru că hrișca are o cantitate mare de fibre alimentare importante pentru organism, poate fi inclusă cu ușurință în meniu și de către persoanele care își doresc să slăbească. Fibrele alimentare ajută la digestie, reduc senzația de balonare, te satură rapid și scad pofta de mâncare. 

Accelerează tranzitul intestinal

Fibrele de bună calitate contribuie la o mai bună digestie și ajută alimentele să se deplaseze prin tractul digestiv. De asemenea, hrișca conține și o sursă importantă de vitamina B3 (Niacină), substanță care contribuie la transformarea carbohidraților în energie. Așadar, fiind o sursă bună de fibre și de vitamina B3, hrișca este o opțiune excelentă pentru întregul sistem digestiv. De reținut, că acest aliment este o opțiune exelentă pentru cei care suferă de afecțiuni, cum ar fi sindromul de intestin permeabil.

Vezi și: Cereala care previne cancerul la colon

Reacții adverse?

Consumul de hrișcă nu este asociat, în general, cu efecte adverse asupra sănătății. Însă unii oameni pot fi alergici, cum ar fi persoanele care sunt deja alergice la orez.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma

Mai multe