Cereala care previne cancerul la colon
O cereală, utilizată pe scară largă în gastronomia din Europa de Est, Rusia şi Japonia, este bogată în aminoacizi esenţiali şi fibre, putând preveni apariţia cancerului la colon.
Cereala care previne cancerul la colon:gustoasă şi nutritivă
Hrişca este nu doar gustoasă,având un gust fin de nuci,ci şi bogată în substanţe nutritive. Conţine fibre solubile,compuşi cu efect antioxidantşi aminoacizi esenţiali. Mai conţine vitamine din grupul B şi minerale. Foarte populară în Rusia şi în Europa de Est,hrişca poate fi consumată sub formă de făină (utilizată în faimoasele clătite ruseşti,dar şi la prepararea tăiţeilor),sau poate fi fi pur şi simplu fiartă şi servită împreună cu legume (dovlecei prăjiiţi,fasole verde,ceapă).
Cereala care previne cancerul la colon:proteine benefice
10-12 % din greutatea acestei cereale este alcătuită din proteine. Acestea sunt foarte bine asimilate de organism. Cercetările arată că un consum regulat din aceste proteine,timp de 4 luni,duce la scăderea incidenţei tumorilor la colon. Cercetătorii mai susţin că proteinele din hrişcă au capacitatea de a reduce înmulţirea celulelor canceroase,datorită prezenţei a doi aminoacizi,arginina şi glicina. Studiile au fost realizate doar pe animale,dar se crede că efectele benefice sunt valabile şi la om.
Cereala care previne cancerul la colon:împiedică şi formarea tumorilor mamare
Alte studii arată că un efect al consumului de hrişcă duce la întârzierea apariţia tumorilor mamare(cercetările au fost realizate pe animale). S-a mai demonstrat că proteinele din hrişcă au un efect protector,împiedicând formarea diferitelor tipuri de cancer. Specialiştii mai spun că făina de hrişcă,de culoare închisă,conţine de două ori mai multe proteine ca făina de hrişcă mai deschisă la culoare.
S-a mai demonstrat că hrişca este un aliment prebiotic,conţinând compuşi care stimulează înmulţirea florei bacteriene bune din intestin.