5 teste simple de făcut acasă îţi arată cum stai cu sănătatea

22 iulie 2024   Îngrijire personală

Unele persoane evită investigaţiile medicale preventive din cauza lipsei de timp sau a fricii. Ştiai că poţi face câteva teste pentru a obține informațiile necesare despre sănătatea ta fără a fi nevoie să părăsiți propria casă?

Există câteva metode simple cu ajutor cărora poţi să înțelegi dacă este timpul să apelezi la un anumit medic sau dacă totul este în regulă și nu este nevoie să-ţi faci griji. Unul dintre principalii indicatori ai sănătăţii este grosimea taliei. Măsoară la circa doi centimetri deasupra buricului. Dimensiunea normală ar trebui să fie până în 86 cm în cazul femeilor și 100 cm pentru bărbați. Persoanele care au talia groasă au un risc de cinci ori mai mare de a suferi de diabet zaharat de tip 2. Vezi ce alte teste simple poţi face acasă pentru a depista potenţiale probleme de sănătate!

Aşa îţi dai seama dacă nu mai vedere bună!

Privește o fereastră timp de 30 de secunde, apoi închide ochii. Deschide ochiul stâng, închide-l și deschide ochiul drept. Dacă imaginea pe care o vezi devine încețoșată și liniile nu mai sunt paralele, poate fi un semn de degenerescență maculară sau pierdere a vederii.

Printr-un alt test îţi poţi verifica vederea la depărtare. Stai la 20 de metri de o maşină parcată și încearcă să citeşti plăcuța de înmatriculare a vehiculului. Dacă nu îţi dai seama ce scrie pe plăcuţă, este recomandat să mergi la un control oftalmologic.

Testează-ţi propriul sistem respirator!

Pentru acest test, ai nevoie de un cronometru. Ridică-te și verifică-ți ritmul cardiac timp de 30 de secunde. Aşază-te şi inspiră de trei ori la rând fără a expira. Ține-ți respirația cât mai mult și numără timpul. După ce expiri, verifică din nou pulsul timp de 30 de secunde.

Dacă ai reușit să-ți ţii respirația pentru mai puțin de 40 de secunde, activitatea sistemului tău respirator nu este atât de bună. Rezultatul mediu ar trebui să fie între 40 şi 49 de secunde. Dacă îți poți ține respirația mai mult de 50 de secunde, ești într-o formă foarte bună.

În privinţa ritmului cardiac, rezultatul final ar trebui să fie egal cu ritmul cardiac de dinainte de test. Dacă ai un ritm cardiac mai rapid decât înainte de test, aceasta ar putea indica faptul că sistemul cardiovascular are nevoie de mai mult oxigen.

Vezi și: 5 teste medicale pe care trebuie să le faci

Ficatul gras nu dă dureri. Uite care sunt primele semne!

Priveşte-te într-o oglindă care îţi permite să-ţi vezi întregul corp. Observi un strat gras deasupra taliei? Este grăsimea viscerală care înconjoară ficatul și nu îi permite să funcționeze corect. Albul îngălbenit al ochilor, punctele de grăsime ivite în special pe pleoape și o limbă albită indică, de asemenea, că ceva nu este în regulă cu ficatul tău.

Află dacă ai risc de osteoporoză!

Aruncă o privire la unghiile tale! Şi acestea pot spune multe despre sănătatea ta. Dacă devin ondulate și apar pete albe ori se despică, nu este doar o problemă cosmetică. O astfel de afecțiune poate indica o carenţă de vitamina B ori de fier. De asmenea, mai poate fi un semn că ai un risc sporit de osteoporoză.

Te-ar mai putea interesa: Cum îţi poţi verifica starea de sănătate ca femeie – 4 investigaţii esenţiale

Cum stai cu auzul?

Încearcă să auzi despre ce vorbesc cei aflaţi de la o distanță de 20 de metri de tine. Dacă nu poți înțelege nimic, fă¬-ţi o programare la un medic ORL. Atenţie! Această metodă nu va fi concludentă în locuri aglomerate. Un sunet slab este mascat în prezența unui zgomot puternic.

FOTO: Shutterstock

Mai multe