Cum îţi poţi verifica starea de sănătate ca femeie – 4 investigaţii esenţiale
Sănătatea este considerată a fi cel mai de preţ lucru pentru orice femeie. Multitudinea de roluri îndeplinite face din organismul nostru un sistem complex, care trebuie să funcţioneze optim pentru a ne putea desfăşura cât mai bine viaţa de zi cu zi.
Este cunoscut deja faptul că profilaxia este cheia menţinerii funcţiilor corpului în limite normale. Astfel, o dietă echilibrată, o rutină susţinută de exerciţii fizice şi un program de activităţi sociale sunt metode extrem de eficiente în menţinerea echilibrului dintre sănătatea fizică şi cea psihică.
Totuşi, chiar dacă sentimentul de sănătate se poate resimţi şi în mod subiectiv, doar prin intermediul unor investigaţii periodice poţi şti sigur că eşti pe drumul cel bun şi totul decurge bine la nivelul organismului tău.
Există investigaţii recomandate indiferent de sex şi vârstă, precum şi investigaţii specifice femeilor. Astfel, nu ezita să apelezi la medicul tău pentru a identifica investigaţiile potrivite ţie.
Cu siguranţă, cel puţin patru investigaţii se vor regăsi printre cele recomandate.
1.Testul Papanicolau (alături de testul specific HPV)
Testul Papanicolau este una dintre cele mai importante investigaţii pentru femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani. Se efectuează anual şi are scopul de a identifica modificări celulare anormale la nivelul cervixului (colului uterin).
Testul suplimentar antigen HPV îl completează pe cel Papanicolau şi poate identifica prezenţa virusului ca sursă a modificărilor celulare.
Principalul scop al testelor Papanicolau şi HPV este de identificare timpurie a unei neoplazii cervicale. Deşi se recomandă tuturor femeilor de vârstă fertilă, persoanele cunoscute cu antecedente de cancer de col uterin în familie pot efectua teste suplimentare (teste genetice cancer).
2. Mamografia
Mamografia este mai exact radiografia sânului, o investigaţie imagistică extrem de utilă pentru toate femeile de peste 45 de ani.
În cadrul mamografiei se pot identifica atât modificări fiziologice, dar mai ales patologice ale sânului. Această investigaţie se foloseşte cu preponderenţă pentru depistarea cancerului mamar şi se recomandă să fie efectuată anual. În cazul persoanelor cu antecedente de cancer mamar în familie, mamografia se recomandă bianual începând cu vârsta de 55 de ani.
3. Testele de sânge
Un set de analize uzuale este recomandat oricărei persoane cel puţin o dată pe an (de mai multe ori doar când medicul consideră că este necesar). În acest set sunt incluse analize precum hemoleucograma, profilul lipidic, glicemia, fierul şi sideremia, calciul şi magneziul din ser, precum şi transaminazele hepatice.
Prin intermediul testelor de sânge anuale, pot fi suspicionate diferite patologii şi, astfel, pot fi depistate încă din stadiile timpurii, înainte ca acestea să devină simptomatice.
4. Consultul dermatologic
Nevii pigmentari (denumiţi popular aluniţe) sunt modificări ale pielii ce trebuie monitorizate atât acasă, cât şi de către medicul dermatolog.
Cu toate că aluniţele în sine nu sunt periculoase pentru sănătatea ta, se consideră că persoanele cu un număr mare de nevi pigmentari sunt mai predispuse la apariţia melanomului malign decât restul populaţiei.
Astfel, nu uita să îţi monitorizezi lunar aluniţele şi să programezi cel puţin o dată pe an o consultaţie la medicul tău dermatolog.
În funcţie de particularităţile şi nevoile tale personale, aceste patru investigaţii pot fi completate şi de altele cu scop profilactic sau de diagnostic. Consultă-ţi medicul de familie pentru identificarea investigaţiilor potrivite pentru tine şi prioritizează-le pe cele potrivite vârstei tale.
Sursa foto: Shutterstock