Atenţie la cheagurile de sânge! Ce alimente şi obiceiuri le favorizează!

1 octombrie 2022   Îngrijire personală

Mai multe alimente pot stimula creşterea excesivă a coagulării sângelui cu risc de tromboză venoasă profundă şi deces. Cauza comună? Conținutul ridicat de sare.

În unele cazuri, cheagurile de sânge sunt benefice, fiind un răspuns la o tăietură, deoarece opresc sângerarea. Totuşi, dacă apar fără motiv la nivelul uneia dintre venele profunde pot provoca probleme serioase. Se produce ceea ce se numeşte tromboză venoasă profundă sau TVP, o urgenţă medicală cu risc de deces.

Principalul vinovat, potrivit Universității de Stat din Michigan, este consumul ridicat de sare care afectează vasele de sânge şi creşte riscul de cheaguri de sânge şi infecţii. O dietă bogată în sare conduce la îngroşarea sângelui care nu va mai fi pompat la fel de bine în vasele de sânge.

Ce alimente să eviţi sau să mănânci mai rar?

Pentru a reduce consumul de sare, anumite alimente trebuie consumate mai rar sau în cantități mai mici. Conform Serviciului de sănătate britanic, citat de Express.co.uk, pe lista alimentelor care favorizează o tromboză venoasă profundă se află mezelurile, murăturile, brânzeturile, nucile, alunele şi seminţele prăjite şi sărate, hamsiile sau orice alt peşte sărat, carnea afumată. Şi cerealele din comerţ pentru mic-dejun sau pâinea aduc un plus de sare.

Citește și: Alimente care scad riscul de accident vascular cerebral. Cum să recunoşti boala de la primele simptome

Reţine!

Încearcă să nu depăşeşti limita de 6 g de sare pe zi (2,4 g de sodiu), ceea ce înseamnă circa o linguriță.

Aşa îţi reduci riscul de creştere a coagulării sângelui!

Riscul de tromboză venoasă profundă creşte odată ce lucrezi mult timp la birou, fără să faci pauze de mișcare sau dacă petreci o perioadă lungă de timp aşezat în timpul unei călătorii cu maşina sau avionul.

Vezi și: Ai colesterolul mărit și ții regim? Idei de gustări consistente şi gustoase

Ai grijă ca la fiecare două-trei ore să te ridici şi să faci câţiva paşi ori să-ţi întinzi măcar picioarele. În general, evită sedentarismul, fumatul şi încearcă să-ţi menţii o greutate corporală sănătoasă.

Ştiai că...

...şi factorii genetici pot duce la coagularea excesivă a sângelui, ceea ce duce la limitarea sau blocarea fluxului sanguin? Asociația americană a inimii atrage atenţia asupra defectelor genetice care apar adesea în proteinele necesare coagulării sângelui sau substanțele care dizolvă cheagurile de sânge. Prin urmare, este posibil să rişti o tromboză venoasă profundă dacă ai rude de gradul unu şi doi care au avut cheaguri de sânge periculoase, dacă ai suferit avorturi spontane inexplicabile sau cheaguri de sânge repetate înainte de vârsta de 40 de ani.

FOTO: Shutterstock

Mai multe