Alimente care scad riscul de accident vascular cerebral. Cum să recunoşti boala de la primele simptome
Riscul unui eventual accident vascular cerebral poate fi evitat cu o alimentaţie sănătoasă. Dacă te-ai îngrăşat destul de mult, ai colesterolul mărit sau hipertensiunea arterială ridicată, ai nevoie de aceste schimbări de dietă!
Pentru a ocoli problemele serioase de sănătate, cum este şi accidentul vascular cerebral este nevoie să renunţi la alegerile alimentare nesănătoase şi să cauţi cele mai bune surse de elemente nutritive. Universitatea din Leeds, Regatul Unit al Marii Britanii a descoperit că persoanele care respectă o dietă bogată în fibre au un risc mai mic de apariţie a unui accident vascular cerebral. Studiul a arătat că o creştere cu cel puţin şapte grame a aportului zilnic de fibre pe zi a fost asociată cu o scădere cu şapte procente a riscului de accident vascular cerebral. Aportul de fibre alimentare ar trebui să crească la 30 g pe zi pentru a avea o dietă echilibrată, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre noi avem un aport de 18 g de fibre pe zi
Ce alte boli poţi evita dacă mănânci mai multe alimente cu fibre?
Consumul de fibre este asociat nu doar cu un risc mai mic de accident vascular cerebral, ci şi de boli de inimă, diabet de tip 2 şi cancer intestinal. Iată de ce ar trebui să avem un aport mai mare de fibre şi să consumăm mai puţine zaharuri! Sursele de fibre este important să provină dintr-o varietate de surse (cereale integrale, orez brun, cuşcuş), deoarece un singur tip de hrană poate să nu ofere o dietă sănătoasă echilibrată.
De ce aportul de fibre trebuie crescut treptat?
Fibrele, în special cele insolubile care nu pot fi descompuse complet prin digestie, nu sunt utile doar pentru evitarea tulburărilor digestive, ci ajuta şi la menţinerea unei inimi sănătoase. Dacă unii evită să mănânce mai multe fibre este explicat prin faptul că sunt de părere că le-ar putea afecta digestia. Este adevărat că unora un consum mare de fibre le poate da balonare şi flatulenţă, dar, pentru a evita aceste neplăceri, este de preferat să fie crescut treptat aportul zilnic de fibre.
Citeşte şi:
Aşa recunoşti un eventual accident vascular cerebral!
Printre primele simptome ale unui accident vascular cerebral se numără modificări ale feţei. Aceasta este posibil să pară mai lăsată într-o parte. Este posibil ca persoana care suferă un AVC să nu poată zâmbi sau să aibă gura ori ochiul mai lăsate. Alte simptome care pot fi observate la debutul acestei afecţiuni sunt:
- imposibilitatea de a ridica ambele braţe şi de a le menţine ridicate,
- confuzie,
- dificultate de a vorbit sau imposibilitatea de a rosti câteva cuvinte,
- greutatea de a înţelege ce i se spune.