Bolile gastrice, mai supărătoare primăvara! Ce poți mânca când ai reflux?
Dacă suferi de reflux acid, probabil ai observat că acesta pare să se agraveze primăvara. Acest lucru, spun gastroenterologii, este cauzat de faptul că producția de acizi din pereții stomacului, în special acidul clorhidric, crește în această perioadă a anului.
De ce se acutizează arsurile gastrice
Este adevărat că arsurile gastrice devin mai supărătoare primăvara, și acest lucru are legătură cu trecutul rasei umane: în vechime, hrana era mai greu de găsit iarna, astfel încât organismul reducea secreția de acizi gastrici în acel anotimp și o creștea abia primăvara, când sursele de hrană se înmulțeau și se diversificau. Corpul uman a rămas, deci, să funcționeze în acest mod.
În plus, primăvara crește producția de cortizol, numit și hormonul stresului, care limitează peristaltismul intestinal, deci acele mișcări intestinale care favorizează digestia. Cortizolul predispune și la anxietate și la schimbări de dispoziție, care uneori duc la lipsa poftei de mâncare și la indigestie.
Însă nu e de neglijat faptul că unele persoane au obiceiuri nocive pe timpul iernii, cum ar fi sedentarismul, o alimentație prea bogată în grăsimi animale și grămi strans și un consum mai mare de cafea, astfel încât spre primăvară pereții stomacului se irită și devin mai sensibili la acizii gastrici.
Ce alimente să eviți?
Pentru a evita riscul de agravare a refluxului gastric primăvara, e de ajutor să reduci consumul de grăsimi animale precum untul, untura, produsele lactate grase și carnea grasă, mezelurile, orice fel de prăjeli, chipsurile și mâncărurile picante, precum și produsele de fast-food, bogate în sare și conservanți. De asemenea, e util să limitezi consumul de ciocolată, cafea, băuturi spirtoase, roșii, citrice și mentă.
Ce alimente să consumi!
Pentru a scădea riscul de arsuri gastrice primăvara, poate fi util să consumi cu preponderență paste integrale sau orez integral amestecate cu multe legume (dovlecei, ciuperci, ardei gras) și ulei de măsline, carne slabă, inclusiv de pește, la abur sau la cuptor, cu legume, ierburi aromate și pâine integrală, salată de cartofi fierți, inclusiv cartofi dulci, cu castraveți, avocado și verdețuri (spanac, sfeclă elvețiană). Dacă observi că fructele crude îți cresc aciditatea, consumă-le sub formă de compot, dar fără să le fierbi foarte mult, doar cât să se înmoaie puțin.
Alte recomandări benefice
Pentru a nu te mai confrunta cu refluxul acid, este important să fii atentă și la câteva obiceiuri din viața de zi cu zi. De exemplu, nu te ajută să iei mese copioase și să mănânci repede, în schimb e indicat mâncatul lent și în porții mai mici și mai dese (cinci-șase mese mai mici pe zi, în loc de trei mari), iar ultima masă a zilei e bine să fie luată cu trei-patru ore înainte de culcare. Nu te întinde în pat timp de două ore după ce ai mâncat ceva, fie găsește-ți o activitate pe care să o faci din picioare (speli vase, faci o scurtă plimbare etc), fie stai așezată pe un scaun.
Fumatul agravează arsurile gastrice, la fel și consumul de alcool, dar și purtarea unor haine prea strâmte în zona abdominală sau a centurilor prea strânse.
O greutate corporală normală contribuie la gestionarea mai bună a refluxului gastric, de aceea, dacă ai kilograme în plus, discută cu medicul de familie sau cu un nutriționist legat de cum ai putea să slăbești sănătos. Nu mai puțin important, activitatea fizică regulată te ajută să ai o digestie mai bună și să reduci arsurile gastrice, deci caută să faci măcar o plimbare de 30 de minute zilnic, ideal după ce ai mâncat.
Întreabă medicul dacă este cazul să iei ceva pentru a reduce acidul gastric și pentru cât timp. Acesta îți poate indica un inhibitor de pompă de protoni (cum ar fi esomeprazol sau pantoprazol) sau un antiacid, dar e necesar să nu iei mai multe pastile sau pe o perioadă mai mare decât te sfătuiește medicul, pentru a evita efectele adverse.