Ce alimente să elimini din meniu când suferi de acnee

28 decembrie 2024   Îngrijire personală

Acneea este corelată cu de factori hormonali și genetici, dar şi ceea ce mănânci poate influenţa apariţia acesteia. Unele alimente pot acționa ca declanșatori, agravând producția de sebum, favorizând apariția coşurilor.

Acneea este o afecțiune comună a pielii care afectează milioane de oameni din întreaga lume indiferent de vârstă. Deși factori precum genetica, hormonii și stresul sunt determinanți, există tot mai multe dovezi că dieta joacă şi ea un rol important în apariţia acneei. Unele alimente pot stimula producția de sebum, pot crește inflamația sau pot dezechilibra nivelurile hormonale.

Ciocolata

În special ciocolata care conține un nivel ridicat de zahăr și lapte a fost legată de apariţia acneei. Cacaua în sine nu pare să aibă un impact negativ, mai multe ciocolata are din cauza conținutului de grăsimi și zahăr adăugat. Aceste ingrediente contribuie la dezechilibrarea nivelului de insulină și la creșterea producției de sebum.

Alimentele bogate în grăsimi

Grăsimile saturate și trans, prezente în produsele prăjite, de patiserie și carnea procesată, cresc inflamația în organism. O dietă bogată în aceste grăsimi poate modifica hormonii și favorizează apariția acneei. Înlocuieşte aceste grăsimi cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, nuci sau avocado, pentru îmbunătățirea sănătății pielii.

Lactatele

Consumul de lapte și derivate (brânză, iaurt, unt) a fost legat de apariția acneei. Lactatele conțin hormoni naturali, cum ar fi insulina, care stimulează producția de sebum și înfundă porii. Laptele degresat, în special, pare să aibă un impact mai mare datorită procesării sale și concentrației mai mari de hormoni.

Te-ar mai putea interesa: Acneea la maturitate poate fi cauzată de tiroidă. Aşa verifici rapid!

Alimentele cu indice glicemic ridicat

Produse ca pâinea albă, orezul alb, prăjiturile, băuturile răcoritoare cu zahăr și deserturile cresc glicemia. Când glicemia crește brusc, organismul răspunde producând mai multă insulină. Acest hormon, pe lângă reglarea glucozei, stimulează glandele sebacee, ceea ce crește producția de sebum. Mai departe, excesul de sebum astupă porii, creând un mediu propice proliferării bacteriilor și dezvoltării acneei.

Vezi și: Acnee în diverse locuri pe corp? Uite ce boli semnalează!

Cu aceste alimente combaţi acneea!

- fructele și legumele proaspete bogate în antioxidanți (vitaminele A, C și E) luptă împotriva inflamației și ajută la repararea pielii.

- somonul, sardinele, nucile, semințele de chia, avocado conţin acizi grași Omega-3 care ajută la reducerea inflamației și echilibrarea producției de sebum.

- leguminoasele, semințele de dovleac, carnea slabă care aduc un plus de zinc, mineral ce ajută la controlul producției de ulei în piele.

- cerealele integrale, ovăzul, quinoa cu carbohidrați cu indice glicemic scăzut.

- iarturul, murăturile, kefirul care conţin probiotice, menţin sănătatea intestinală şi influenţează pozitiv sănătatea pielii.

FOTO: Shutterstock

Mai multe