Ce se întâmplă dacă faci exces de proteine? Semnele care indică un surplus

31 ianuarie 2024   Îngrijire personală

Mulți se întreabă ce se întâmplă dacă dieta ta conţine prea multe surse de proteine. Află în ce situaţii îţi poate face rău excesul de proteine!

Pentru a menține masa musculară, persoanele active ar trebui să aibă parte zilnic de circa 1,2 - 1,7 grame de proteine pe kilogram corp. Unii dintre noi au nevoie de mai multe proteine decât alții. Dacă faci mişcare în mod regulat, fie că este vorba de pilates în fiecare zi sau alergare, de câteva ori pe săptămână, sau te afli la menopauză, atunci ar trebui să atingi limita superioară a aportului de proteine.

Cele mai bune surse de proteine le obţii din piept de pui, ouă, linte, brânză, arahide. O porție de 85 g de pui oferă 27 g de proteine. Un ou mare are aproximativ 6,3 g de proteine, iar 250 g de linte aduce un plus de 18 g de proteine.

Reţine şi că o sută de grame de brânză are în jur de 25 de grame de proteine şi o sută de grame de arahide crude are 26 g de proteine. Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe proteine? Este o întrebare la care au răspuns mai mulţi nutriţionişti chestionaţi de Woman&home, ca urmare a creșterii atenției asupra dietelor bogate în proteine și a beneficiile acestora pentru sănătate. Iată concluziile oferite de aceştia!

Ai putea lua în greutate

Cum proteinele cresc aportul caloric zilnic, depăşirea necesarului pentru 24 de ore te poate face să te îngrași. Surse precum carnea roșie, produsele lactate bogate în grăsimi și shake-urile de proteine sunt şi bogate în grăsimi și calorii, iar excesul caloric conduce la creșterea în greutate. Prin urmare, dacă scopul tău este să slăbești trebuie să fii într-un deficit caloric, adică să arzi mai multe calorii decât obţii din dietă în fiecare zi.

Vezi și: Poți să slăbești și fără să te înfometezi. Iată ce alimente să incluzi în dietă!

Rişti să ai probleme digestive

Tulburările digestive se numără printre primele simptome ale excesului de proteine. Pot apărea balonarea, constipaţia sau, din contră, diareea. Explicaţia constă în faptul că nivelurile ridicate de proteine pot îngreuna activitatea sistemului digestiv, mai ales dacă aportul de fibre nu este suficient.

Apare o senzaţie de sete inexplicabilă

Dietele bogate în proteine pot provoca deshidratarea, mai ales dacă nu bei multă apă. Organismul folosește mai multă apă pentru a metaboliza cantitatea crescută de proteine. În general, este recomandat să bei 30 ml de lichide pe kilogram corp în fiecare zi, undeva între șase şi opt pahare de lichide la 24 de ore.

Te-ar mai putea interesa: Lintea îţi dă un plus de proteine şi fier în post. Vezi câtă este indicat să mănânci zilnic!

Respirația devine neplăcută

O altă urmare a dietei bogate în proteine este respirația urât mirositoare, mai ales dacă nu ai parte şi de alte grupuri de alimente, cum ar fi carbohidrații.

Pont

Dacă reducerea aportului zilnic de proteine și hidratarea mai bună fac ca mirosul neplăcut să dispară, atunci excesul de proteine este cauza respiraţiei urât mirositoare.

Potrivit Universității Texas, SUA, când organismul nu poate descompune aportul mărit de proteine, excesul ajunge în fluxul sanguin unde acizii se combină cu bacteriile anaerobe şo provoacă carii. Rezultă un compus cu sulf care face respirația urât mirositoare. Mirosul uşor fructat nu poate fi eliminat prin periaj sau folosirea aței dentare.

FOTO: Shutterstock

Mai multe