Ce se întâmplă dacă mănânci ouă în fiecare zi?

Ouăle reprezintă o sursă accesibilă de proteine. Mulţi se tem să consume prea multe pe săptămână. Vezi ce se poate întâmpla dacă alegi să mănânci ouă în fiecare zi!

image

Sunt pline de proteine, vitamine și nutrienți care oferă energie şi prelungesc senzaţia de saţietate. Pe de altă parte, aduc şi un plus de grăsimi saturate și colesterol, ceea ce trebuia să iei în considerare dacă suferi de o boală de inimă sau ai un risc crescut de avea o afecţiune cardică. Pentru cardiaci, este o opţiune bună să limitezi consumul zilnic de gălbenușuri.

Ouăle au devenit de-a lungul anilor un aliment surprinzător de controversat. Sunt o mulțime de informații greșite în legătură cu includerea în meniul zilnic. În anii în care dietele cu conținut scăzut de grăsimi erau în tendințe, ouăle au fost excluse. În prezent, sursele de proteine sunt preferate, odată cu descoperirea avantajele dietei ketogenice, iar ouăle oferă proteine. Pot rezista la frigider până la cinci săptămâni, așa că nu va trebui să vă faceți griji că vor altera la fel de repede ca alte surse de proteine, precum peştele sau carnea de pasăre. Totuşi, sunt ouăle cu adevărat sănătoase şi ce se întâmplă dacă le mănânci în fiecare zi?

Aduc un plus de energie

Gălbenușul este o sursă importantă de elemente nutritive, ca vitamina B12, vitamina D şi colină, un macronutrient care susţine activitatea hepatică şi te ajută să ai energie de-a lungul zilei. În plus, combinația de proteine și grăsimi sănătoase oferă ouălor rezistență, astfel încât să te simți sătul mai mult timp.

Menţin sănătatea pielii şi părului

Sănătatea părului şi pielii depind de aportul de vitamine din complexul B. Acestea sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că nu stau foarte mult timp în corp și nu se depozitează ușor. Prin urmare, un consum regulat este necesar. Ouăle sunt bogate şi în aminoacizi, metionina, care asigură tonusul și elasticitatea pielii, dar și rezistența părului și unghiilor.

Vezi și: Care este cantitatea maximă de ouă pe care o poți consuma, în siguranță, într-o săptămână

Îmbunătăţesc memoria

Ouăle conţin şi colină care ajută la crearea membranelor celulare și a neurotransmițătorilor importanți în organism. Colina este importantă şi pentru memorie, sistemul nervos şi pentru păstrarea unei dispoziții bune. Un ou oferă aproximativ 6% din necesarul zilnic de colină, care menține sănătatea cerebrală.

Îţi păstrează vederea bună şi rezistenţa oaselor

Gălbenușurile conțin luteină și zeaxantina, doi carotenoizi importanți pentru sănătatea ochilor. Joacă un rol important în dezvoltarea ochilor, iar cercetările arată că ar putea chiar ajuta la scăderea riscului de boli oculare corelate cu înaintarea în vârstă.

Te-ar mai putea interesa: Cum să fierbi perfect ouăle: moi, cleioase sau tari

Un ou aduce 6% din necesarul zilnic de vitamina D. Este o vitamină pe care o procuri uşor din ouă este importantă pentru numeroase procese din corp, menţine sănătatea mintală şi a oasele, prin îmbunătățirea absorbției de calciu la nivel intestinal.

FOTO: Shutterstock