Cura cu suplimente de colagen, benefică sau periculoasă? Verifică dacă o poţi urma!

5 iunie 2024   Îngrijire personală

Proteina numită colagen este esențială pentru frumusețea pielii şi, odată cu avansarea în vâstă este nevoie să fie suplimentată. Acestea sunt efectele benefice şi contraindicaţiile unei cure cu suplimente de colagen!

Puțini știu cu adevărat ce este colagenul. Este prezentă în țesuturile umane și asigură elasticitatea pielii, buna funcționare a articulațiilor, regenerarea musculară. Pe măsură ce anii trec, organismul întâmpină dificultăți în a-l produce singur.

Treptat, începând cu vârsta de 40 de ani, începi să pierzi anual 1% din secreţia de colagen, de aceea ridurile devin mai evidente, părul începe să piardă din strălucire sau să se rupă mai uşor, iar articulaţiile pierd din flexibilitate şi pot da dureri. Suplimentarea cu colagen este o bună alegere, dar este nevoie să ştii ce tip de colagen este indicat şi care sunt contraindicaţiile unei cure prelungite.

Ai de ales dintre colagen bovin, marin sau din ouă. Ai grijă să optezi pentru o formulă hidrolizată care să poată fi asimilată de organism, pentru că proteinele complete de colagen sunt prea mari pentru a fi bine absorbite. Prin hidroliză, un proces care presupune desfacerea proteinei de colagen în particule minuscule numite peptide.

Unele formule de colagen pot fi combinate cu vitamina C, E sau acid hialuronic. Aceasta din urmă susţine asimilarea colagenului, hidratează fibrele de colagen și stimulează sinteza lor naturală. În plus, acidul hialuronic combate efectele radicalilor liber, precum îmbătrânirea prematură a pielii.

Vezi și: Cum să-ţi întreţii frumuseţea pielii

Ce contraindicații are?

În cazul în care ai alergie la pește, crustacee, ouă sau proteine animale, evită să iei colagen. Potrivit Au feminin, o cură de trei luni cu suplimente de colagen n-ar fi potrivită nici celor care au hipercalcemie, adică exces de calciu în sânge, sau insuficiență renală, deoarece ar putea suprasolicita rinichii. Cel mai bine ar fi ca, înainte de a le lua să ceri sfatul medicului de familie.

Atenţie!

Unele suplimente de colagen pot conţine zahăr, nepermis în cazul în care suferi de diabet zaharat

Suplimentele cu colagen au multiple efecte pozitive

Acoperirea necesarului de colagen oferă efecte benefice întregului corp. Suplimentarea colagenului pe o perioadă de trei luni face ca liniile fine ale tenului și ridurile să se estompeze, pielea să-şi recapete strălucirea şi supleţea.

Te-ar mai putea interesa: Top 5 moduri prin care colagenul te menţine tânără şi frumoasă

Firele de păr sunt mai puțin fragile, iar aspectul părului este mai puţin tern. De asemenea durerile articulare se răresc, deoarece se păstrează cartilajul osos. De altfel, suplimentele de colagen sunt apreciate de sportivi deoarece le îmbunătățesc flexibilitatea și le scurtează perioada de recuperare după efort.

FOTO: Shutterstock

Mai multe