Iei medicamente sau alte suplimente cu magneziu? Vezi ce efecte poate avea combinarea unora dintre ele!

8 septembrie 2024   Îngrijire personală

Chiar dacă mulţi dintre noi suntem tentaţi să luăm suplimente cu magneziu, care sunt la îndemână, nu este recomandat decât celor care au carenţă. Luate împreună cu anumite medicamente, aceste suplimente pot da efecte secundare sau pot reduce eficacitatea pastilelor.

Un mineral esențial pentru realizarea multor funcții în corp, magneziul este necesar pentru peste 300 de reacții biochimice care au loc în organism, cum ar fi reglarea glucozei şi tensiunii arteriale. De asemenea, magneziul susține sănătatea oaselor și este important pentru imunitate şi menţinerea unui ritm normal al inimii.

Magneziul se găsește în mod natural în multe alimente și este disponibil inclusiv sub formă de supliment alimentar. Sursele naturale sunt nucile, semințele, leguminoasele, cerealele integrale, bananele, fructele de avocado, spanacul. Este indicat să procurăm acest mineral din aceste surse şi nu din suplimente, pentru a evita interacţiunea cu anumite medicamente!

Diureticele pot reduce nivelul de magneziu din sânge

Dintre medicamentele care nu trebuie luate împreună cu suplimentele de magneziu fac parte diureticele. Acestea ajută organismul să scape de excesul de sare și de lichide, stimulând rinichii să producă mai multă urină. Administrarea acestora cu magneziu poate crește sau reduce pierderea de magneziu prin trecerea lui în urină.

Astfel, se poate ajunge la hipomagnezemie, o afecțiune în care nivelurile de magneziu devin periculos de scăzute în sânge. Nivelurile scăzute de magneziu pot provoca simptome precum slăbiciune musculară sau somnolență.

Vezi și: Beneficiile mai puțin știute ale magneziului pentru organism

Antibioticele nu mai au acelaşi efect, luate după magneziu

Magneziul poate interacționa cu anumite antibiotice, cum ar fi tetraciclinele sau antibioticele chinolone. Este posibil ca antibioticele luate cu magneziu sau administrate prea devreme după magneziu să nu fie absorbite corespunzător sau să nu fie eficiente. Pentru a asigura o absorbție bună, ia antibioticele cu cel puțin două ore înainte sau cu circa şase ore după suplimentul de magneziu.

Efectele bifosfonaților pentru osteoporoză, perturbate de suplimentele de magneziu

Suplimentele cu magneziu pot scădea absorbția bifosfonaților orali, medicamente prescrise pentru tratarea osteoporozei, o afecțiune care face ca oasele să devină fragile. De aceea, bifosfonații nu trebuie administrați prea devreme înainte sau după magneziu. Pentru a preveni aceasta, administrează-i cu cel puțin două ore înainte sau după magneziu.

Te-ar mai putea interesa: Când este cel mai bine să iei suplimente cu magneziu? Dimineaţa sau seara?

Zincul influenţează absorbţia de magneziu

Un oligomineral esențial necesar în cantități mici pentru a menține sănătatea, zincul este important şi pentru vindecarea rănilor, o imunitatea puternică, coagularea sângelui. Totuşi, administrarea de doze foarte mari de zinc împreună cu suplimentele cu magneziu poate afecta capacitatea organismului de a absorbi și de a regla magneziul. Pentru a evita această potențială interacțiune, ia zinc și magneziu separat, în momente diferite ale zilei.

Atenţie!

Dacă ai reacții adverse la suplimentele de magneziu, cum ar fi înroșirea pielii, durerile abdominale, afectarea reflexelor, diareea, greața sau vărsăturile, opreşte administrarea şi discută cu medicul de familie despre cele mai bune variante de suplimentare a magneziului, potrivite ţie.

FOTO: Pixabay

Mai multe