Ce suplimente alimentare s-au dovedit utile în caz de balonare şi când e cazul să mergi la medic?

1 vitamin b gfb6988158 1280 jpg jpeg

Balonarea poate apărea ocazional, dar poate fi şi persistentă, situaţie în care este cauzată de o dietă nesănătoasă sau de o problemă digestivă.

O neplăcere ca balonarea este normală şi apare în special după o masă copioasă sau după ce ai mâncat alimente pe care sistemul tău digestiv nu le tolerează. Unele alimente sunt mai greu de digerat de organism decât altele. Dacă balonarea este constantă, ai nevoie de un consult medical pentru că poate fi provocată de boli serioase.

Reducerea consumului de alimente despre care se ştie că provoacă balonare şi flatulenţă poate ajuta la dispariţia acestor simptome. Dacă ai abdomenul umflat mai mult timp printre cele mai obişnuite cauze se numără: constipaţia, aerofagia în timpul mesei (înghiţirea aerului, dacă obişnuieşti să vorbeşti la masă), o intoleranţă alimentară, boala celiacă sau sindromul colonului iritabil. Anumite suplimente alimentare ar putea să te ajute să scapi de balonare.

Care sunt suplimentele care ar putea să combată balonarea?

Magneziul şi probioticele pot ajuta la neutralizarea hiperacidăţii stomacale şi la relaxarea muşchilor intestinali. Magneziul are un efect laxativ natural, care poate fi util uneori, dar poate crea obişnuinţă dacă îl foloseşti prea des.

Şi probioticele pot ajuta la reechilibrarea florei bacteriene intestinale. Unele pot ajuta la digerarea eficientă a alimentelor şi la absorbţia excesului de gaze. Este posibil să trebuiască să le iei constant timp de câteva zile sau săptămâni la rând.

Pe lângă vitamine şi minerale, o dietă sănătoasă include multe alte elemente nutritive. Uneori, constipaţia poate provoca balonare. Adaugă mai multe fibre în dietă, mai multe lichide şi nu uita de exerciţiile fizice regulate. Chiar şi o plimbare în pas alert de 20-30 de minute, de 4 ori pe săptămână îţi îmbunătăţeşte funcţia intestinală.

Citeşte şi:

Evită aceste alimente care distrug bacteriile intestinale benefice! Motivele pentru care ai nevoie de un echilibru al florei intestinale

Ce se ascunde în spatele durerilor de burtă! Bolile de care s-ar putea să suferi dacă nu reuşeşti să le combaţi

Evită alimentele care favorizează balonarea

În timp, ar trebui să-ţi dai seama care sunt declanşatorii balonării, acele alimente care provoacă probleme. De pildă, alimentele acide, ca roşiile, citricele, sosurile pentru salată şi băuturile carbogazoase, pot da arsuri la stomac sau balonare. Dacă problema persistă, ar trebui să mergi la medic pentru a exclude o afecţiune mai gravă.