Metode simple să-ţi modifici microbiota pentru a slăbi mai uşor

12 noiembrie 2024   Îngrijire personală

Cu doar câteva schimbări poţi scăpa de kilogramele în plus fără a-ţi pune sănătatea în pericol. Vezi cum să-ți echilibrezi microbiota pentru a slăbi cu uşurinţă!

Termenul de microbiotă descrie un ansamblu de microorganisme care se găsesc în tractul digestiv și care joacă un rol foarte important în modul în care asimilăm elementele nutritive din alimente. Microbiota influențează consumul de energie și acumularea de grăsimi prin influenţarea mecanismelor de foame și sațietate. Atunci când există un anumit dezechilibru la nivelul microbiotei, cunoscut sub numele de disbioză, pot apărea probleme. Pentru a menține echilibrul, nutriţionista spaniolă Marián García, cunoscută pe reţelele sociale ca Boticaria García recomandă o strategie utilă în cartea sa „Creierul tău este foame: 5 schimbări mari care te vor ajuta să slăbeşti și să câștigi sănătate”.

Elimină sau redu consumul de grăsimi nesănătoase și zaharuri

Alimentele ultraprocesate bogate în zaharuri adăugate și grăsimile trans favorizează proliferarea bacteriilor rele în microbiotă. Acest lucru mută cântarul către un echilibru negativ, care afectează foarte mult creșterea în greutate și îngreunează pierderea de grăsime.

Te-ar mai putea interesa: Cum să-ţi activezi hormonii care ţin greutatea sub control

Practică post intermitent

Postul intermitent poate fi un instrument bun antiîmbătrânire, pe lângă faptul că te ajută să consumi mai puține calorii până la sfârșitul zilei, atâta timp cât mănânci alimente sănătoase în fereastra în care mănânci. Această restricţie calorică este cea care favorizează o diversitate microbiană mai mare, stimulând dezvoltarea bacteriilor bune şi reducând pe cea a bacteriilor rele.

Vezi ș: Metodă japoneză de slăbit. Îţi ia doar 10 minute pe zi!

Adaugă în dietă probiotice şi prebiotice

Probioticele sunt bacteriile care alcătuiesc microbiota ta și sunt prezente în anumite alimente, în timp ce prebioticele sunt ceea ce consumă bacteriile bune. Probabil că majoritatea le consumi fără să știi, deoarece se găsesc în alimente obişnuite în dietă. Potrivit Mujer Hoy, Marián propune creșterea cantității de alimente fermentate, precum iaurtul, chefirul, varza murată, murăturile în general. De asemenea, recomandă consumul mai multor alimente bogate în fibre, precum leguminoase sau avocado.

Creşte aportul de antioxidanţi

Antioxidanţii acţionează împotriva radicalilor liberi care sunt generaţi din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase. Alimentele bogate în antioxidanți ajută la reducerea inflamației, oferind mai multă protecție în lupta împotriva acelor radicali liberi care îmbătrânesc și inflamează.

FOTO: Shutterstock

Mai multe