Cum să începi să alergi pentru a slăbi, conform experților

Alergarea practicată pentru a pierde în greutate este un exercițiu grozav pentru începători, cu condiția să respecţi câteva reguli care te menţin în siguranţă.

image

Un program de alergare este unul dintre cele mai populare moduri prin care mulţi încearcă să slăbească. Nu ai nevoie de foarte mulţi bani să practici alergarea, pentru că nu necesită un echipament costisitor sau de plata vreunui abonament. În plus, există o mulțime de efecte benefice, cum ar fi menţinerea sănătăţii cardiovasculare și a oaselor. Totuşi, nu este o activitate ușoară, mai ales că la unele persoane funcţionează rapid şi le ajută să slăbească, în timp ce la altele nu se vede nicio diferenţă notabilă. Vezi la ce trebuie să fii atent când alegi să practici alergarea pentru prima dată!

Începe ușor

Alergarea nu tip uşor de mişcare, deci nu te poţi aștepta să începi să alergi o jumătate de oră din prima zi. Este dificilă pentru articulații, musculatură, sistemul cardiovascular și respirator, așa că începe încet. David Wiener, antrenor personal, citat de Woman and home a explicat: „Sugerez ca primele ședințe să fie plimbări rapide de aproximativ 30 de minute. În loc să alergi imediat, acordă-ți cel puțin șase săptămâni pentru a-ţi crea un program regulat de exerciții. Spre sfârșit, alternează între mers pe jos și jogging și urmărește să-ți mărești timpul de jogging în fiecare sesiune‟.

Chiar şi în cazul unui început lent, pot apărea dureri musculare, mai ales dacă nu ai deloc experienţă în alergare. Ritmul cardiac va crește și vei simți arsurile și durerile musculare care apar după aceea. Este ceva normal şi ţine de adaptarea corpului.

Nu-ţi pierde motivaţia

Dacă ţinta este să slăbeşti în mod sănătos, este nevoie să fii constant, motiv pentru care este important să te bucuri de alergat în primul rând. Te-ar putea ajuta un prieten care să ţi se alăture şi care să te motiveze să continui zilnic să ieşi la alergat.

Aplicațiile de antrenament te ajută şi ele să-ţi faci un plan de antrenament şi să-ţi menţii motivația, prin urmărirea unui progres. Unele îţi permit să-ţi urmăreşti ritmul, timpul și distanța, dar şi să-ţi depășeşti propriile recorduri și să-ţi împărtășeşti rezultatele cu prietenii.

Vezi și: Aceste idei de exerciții de 10 minute sunt perfecte pentru antrenamentele scurte și eficiente!

Dă-ţi timp să te recuperezi

Recuperarea este la fel de importantă ca exercițiul dacă vrei să progresezi. Lasă cel puțin două zile de odihnă pe săptămână pentru a evita suprasolicitarea, altfel rişti să te accidentezi, ceea ce te va împiedica să alergi atât de mult pe cât vrei. Înainte şi după fiecare sesiune de alergat, acordă puţin timp încălzirii sau unor întinderi. Aşa îţi pregăteşti articulațiile pentru antrenament şi corpul va fi gata pentru exerciţii dinamice care cresc ritmul cardiac și circulația sângelui.

Şi somnul este un alt element important în procesul de recuperare. Cei care aleargă au grijă să doarmă șapte-opt ore pe noapte, pentru a da timp corpului să se recupereze după exercițiile intense.

Te-ar mai putea interesa: Ce este bine să mănânci înainte de alergare și ce să eviți

Crește distanța și viteza treptat

Odată ce te-ai obişnuit cu programul de alergare, experții sugerează să treci încet la o distanță mai mare sau să alergi cu o viteză mai mare. Alergarea în sine, chiar şi într-un ritm lent arde multe calorii, deoarece sunt implicaţi mulți mușchi diferiți care lucrează deodată. Este posibil să arzi şi după antrenament, datorită a ceea ce se numeşte postburn sau a consumului excesiv de oxigen cauzat de un metabolism crescut după alergare.

FOTO: Shuttrestock



Recente

Cum poate magneziul reduce simptomele sindromului premenstrual la femei jpg
Cadou femeie 2448635887 jpg
Metode antistres detoxifiere mentala  Sursa foto shutterstock 2500322713 jpg
shutterstock 2045104589 jpg
shutterstock 2169907187 jpg
Metoda care ajuta aprintii sa si pregateasca rapid copiii de scoala  Sursa foto Pixabay jpg
shutterstock 617788556 jpg
Zacusca de ciuperci  Sursa foto shutterstock 750171562 jpg
Tort de clatite  Sursa foto shutterstock 357884531 jpg
shutterstock 2050732577 jpg
Vitamina care previne tulburarile de memorie  Sursa foto shutterstock 414407089 jpg
Zacusca dovlecei  Sursa foto shutterstock 458289046 jpg
shutterstock 2404914829 jpg
Chec cu afine si fulgi de ovaz  Sursa foto shutterstock 612616646 jpg
shutterstock 2407845029 jpg
Imagine Imunoterapie SC jpg
Curatarea pernelor  Sursa foto shutterstock 1099572059 jpg
shutterstock 2318184559 jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 2357567221 jpg
băutură  foto   Shutterstock jpg