Mituri despre celulită demontate pentru totdeauna! Nu ține cont de numărul de kilograme.

7 iulie 2024   Îngrijire personală

Aproape 90% dintre femei, în special cele peste 21 de ani, au celulită la un moment dat în viață. Într-un procent identic, femeile sunt afectate de vergeturi. Pe cât de frecvente sunt aceste probleme, pe atât de multe sunt şi concepţiile greşite legate de acestea.

Celulita, cunoscută și sub denumirea de piele cu aspect de coajă de portocală, apare adesea pe coapse, deoarece această zonă are în mod natural mai mult țesut gras. Deși este ceva natural, îți poate afecta încrederea, mai ales felul în care te simți față de aspectul tău. 

Celulita nu discriminează

O problemă foarte frecventă, celulita afectează femeile indiferent de vârstă, greutate, statură sau rasă. În ciuda prevalenței sale, există încă o mulțime de informații false care circulă despre cauzele celulitei. La fel ca vergeturile, celulita este o afecțiune normală a pielii. De fapt, în secolul al XVII-lea celulita era celebrată ca parte a formei feminine și reprezentată în picturi. Dezmințim câteva mituri comune despre celulită pentru a te ajuta să înțelegi și să-ţi accepţi această problemă.

Ai celulită numai dacă eşti supraponderală

Nu numai indicele de masă corporală poate indica un risc mai mare de a face celulită. Mai mulți factori o pot cauza, precum hormonii, genetica, structura și textura pielii, sexul și stilul de viață. Acestea dictează şi modul în care celulita apare. La unele femei, celulita este mai pronunţată, ceea ce depinde de nivelul de  estrogen răspunzător pentru o piele mai subțire, care face celulita vizibilă.

Celulita nu este afectată de vârstă

Sunt persoane care cred că dacă n-au celulită, nu vor avea niciodată. Din păcate, odată ce îmbătrâneşte, corpul produce mai puțin estrogen, ceea ce duce la o circulație mai slabă, o scădere a producției de colagen, urmată de apariţia celulitei.

Nu le afectează pe femeile înalte şi slabe

Chiar dacă femeile minione, mai plinuţe au celulită mai vizibilă, această problemă estetică poate apărea la oricine, indiferent de greutate sau statură. Şi femeile mai zvelte pot avea țesuturi adipoase și o celulită uşor de obsevat.

Alimentele nu influenţează formarea celulitei

Sănătatea şi un aspect plăcut al corpului depind de o dietă echilibrată şi diversă. Alimentele cu conținut ridicat de apă susţin țesutul conjunctiv, iar dieta bogată în plante te poate ajuta să-ţi menții o greutate ideală. Alimentația sănătoasă și exercițiile fizice regulate reduc vizibilitatea celulitei.

Poate dispărea dacă aplici cremă

Oricât de atrăgătoare ar fi ideea că celulita poate fi combătută prin folosirea unor creme sau loţiuni, aceasta nu poate fi tratată astfel. Nu există o cremă magică pentru petele care apar pe corp. Cu toate acestea, celulita poate fi estompată prin tratamente corporale speciale. Consultă specialişti care să te ajute să începi un tratament potrivit pielii tale.

Exerciţiile cardio o fac să dispară

Alergarea, săritul corzii sunt doar două exemple de exerciţii cardio care pot ajuta la reducerea aspectului de coajă de portocală, dar nu o pot face să dispară cu totul. Activitatea aerobă (mers alert, înot, ciclism) trebuie asociată cu antrenamentul de forță, cu greutăți sau cu propria greutate corporală, pentru a vedea schimbări în bine. Aceste tipuri de exerciţii întăresc și tonifiază musculatura pentru un aspect mai frumos, făcând celulita să pară mai puțin vizibilă. Reţine că ele nu vor elimina complet celulita, dar îţi vor asigura coapse mai puternice și mai frumoase.

@shutterstock

Mai multe