Nu exagera cu acest supliment la răceală! Uite ce efecte secundare are!
Chiar dacă se recomandaă adesea suplimentarea aportului unei anumite vitamine, specialiştii în sănătate spune că nu poate să vindece cu adevărat o răceală, să-i scurteze durata.
O supă de pui fierbinte, usturoiul pisat şi frecat cu miere, gargara sau baia cu apă sărată te pot face să te simți mai bine când ai o răceală, o gripă ori COVID-19. Din păcate, nu vor putea să oprească evoluţia unei boli virale. Experții avertizează că se aplică şi unui alt leac recomandat adesea în bolile respiratorii şi care are o mare credibilitate.
Luate în exces, suplimentele pot da reacţii adverse
Chiar dacă unele suplimente alimentare au efecte benefice pentru sănătate, nu sunt destinate tratării bolilor. În caz contrar, ar intra în clasa medicament. Suplimentele doar acoperă o nevoie nutrițională. Pe de altă parte, chiar dacă nu sunt medicamente, pot avea efecte secundare dacă sunt luate în exces.
Nu face abuz de vitamina C la răceală!
O recomandare frecventă pentru întărirea imunităţii şi combaterea răcelii este să fie suplimentat aportul de vitamina C. Cu toate acestea, cercetările recente au arătat că suplimentele alimentare cu vitamina C nu previn şi nici nu vindecă o răceală. De fapt, mulți au parte de efecte secundare din cauza consumului excesiv de vitamina C.
Un fizician american a creatul mitul vindecării răcelii cu vitamina C
Mitul cu privire la eficacitatea suplimentării aportului de vitamina C este legat de fizicianul american Linus Pauling care a câștigat două premii Nobel. Obsesia sa pentru vitamina C s-a bazat mai mult pe experienţa proprie. El a recomandat administrarea a mai mult de 30 de ori doza zilnică recomandată de vitamina C pentru a evita o răceală. Totuşi, există puține dovezi care să susțină sfatul său, din contră, au fost depistate reacţii adverse în caz de exces.
Vezi și: Atenţie la excesul de suplimente! Supradozarea anumitor vitamine favorizează apariţia cancerului
Reacţiile adverse care pot apărea în caz de exces
Excesul de vitamina C poate provoca reacții adverse. Potrivit Clinicii Mayo, cantitatea zilnică recomandată de vitamina C este de 90 de miligrame pentru bărbați și 75 de miligrame pentru femei. Cele mai multe suplimente de vitamina C au doze de 1.000 de miligrame.
Un aport zilnic de peste 2.000 de miligrame de vitamina C zilnic ar putea să ducă la arsuri gastrice, greaţă, vărsături, diaree, oboseală, dureri de cap şi chiar pietre la rinichi.
Cel mai bun mod de a acoperi necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant important, este să consumi alimente în stare crudă. Este vorba despre citrice, fructe de pădure, spanac, broccoli, pătrunjel, ardei, varză, roşii, cartofi.
Vezi și: Suplimentele cu ulei de peşte pot crea probleme de sănătate? Când e mai bine să le eviţi
Unele alimente care conțin vitamina C includ citrice, fructe de pădure, ardei, cartofi, varză, roșii, varză de Bruxelles, spanac și broccoli.