Obiceiul alimentar care te protejează de pietrele la rinichi

11 august 2022   Îngrijire personală

Dacă bei prea puțină apă sau alegi adesea alimente bogate în zahăr, sare sau fructoză, este posibil să-ţi creşti riscul de formare a pietrelor la rinichi. În schimb, dacă vei include în dietă anumite alimente, te vei feri de probleme renale.

Lipsa de calciu poate duce şi ea la apariţia chinuitoarelor pietre la rinichi. Prin urmare, este important să ai obiceiuri alimentare care să te ajute să-ţi minimizați riscul de a face pietre la rinichi. Potrivit unor cercetări recente, care a fost publicată în „Mayo Clinic Proceedings”, dietele bogate în calciu și potasiu pot ajuta la prevenirea reapariției pietrelor la rinichi simptomatice.

Pe parcursul cercetării au fost monitorizate circa 400 de persoane care au avut pietre la rinichi simptomatice între 2009 şi 2018. S-a observat ce includea dieta lor şi ce anume le-a sporit riscul pietre la rinichi. Rezultatele au arătat că aceia care au consumat mai puține alimente cu calciu, potasiu, cofeină și fitat, dar și ce care se hidratau mai puțin au fost cu toții asociați cu un risc mare de apariție a unei pietre la rinichi simptomatice.

„Dietele bogate în calciu și potasiu sunt necesare pentru o sănătate adecvată. De fapt, acești doi nutrienți sunt doi dintre cei patru nutrienți procuraţi în cantitate mică – vitamina D, calciu, potasiu și fibre. Aceasta înseamnă că nu consumă suficiente alimente care le conţin”, a atras atenţia medicul american Amy Goodson, autoarea cărții „The Sports Nutrition Playbook”.

De ce sunt aşa de importanţi calciul şi potasiul

Dintre mineralele necesare oricui, calciul este esențial pentru dezvoltarea oaselor, precum și pentru menținerea densității minerale osoase pe măsură ce îmbătrânești. Potasiul este un electrolit important și este necesar pentru contracția corectă a mușchilor. Potasiul poate ajuta şi la normalizarea tensiunii arteriale.

„Aportul scăzut al ambilor nutrienți de-a lungul timpului a fost asociat cu un risc mai mare de apariție a pietrelor la rinichi”, a afirmat Goodson. Tot ea sugerează că una dintre cele mai bune surse de calciu sunt produsele lactate: lapte, brânză, iaurt. Laptele și iaurtul sunt bogate şi în potasiu. Alte alimente bogate în potasiu sunt cartofii, fasolea, bananele, căpșunile, avocado.

Hidratarea bună îţi protejează rinichii

Şi deshidratarea te poate expune riscului de a face pietre la rinichi dacă eşti predispus. „Apa de băut și lichidele cu conținut scăzut de calorii sunt esențiale pentru o sănătate optimă și pentru susţinerea multor procese din organism. Uită-te la culoarea urinei tale! Aceasta trebuie să fie galben pal. Dacă este asemănătoare unui suc de mere sau mai închisă la culoare, hidratează-te!”, a explicat medicul Amy Goodson.

Mai multe