Alimente pe care le consumi frecvent şi-ţi pot distruge încet sănătatea rinichilor

1 shutterstock 1596373153 jpg jpeg

Rinichii îndeplinesc funcţii importante în corp, deoarece sunt responsabili de îndepărtarea reziduurilor prin urină, producerea de hormoni, filtrarea toxinelor şi a surplusului de lichid din sânge. De aceea ar trebui să ai grijă de rinichi şi să încerci să-i menţii sănătoşi. Din păcate, unele alimente le pot dăuna şi le pot afecta funcţionarea normală dacă sunt consumate în exces.

Dacă bănuieşti că ai probleme cu rinichii, o alimentaţie bună şi o dietă potrivită sunt esenţiale pentru a te menţine sănătos. Aceasta înseamnă limitarea consumului unor alimente, cum ar fi bananele, deoarece acestea au un nivel foarte ridicat de potasiu, care ar putea fi dăunător pentru cei ai căror rinichi nu funcţionează corect.

Un adult sănătos ar trebui să consume zilnic 3.500-4.700 mg de potasiu din alimente, iar o banană medie (150 g) conţine deja 537 mg. Dacă suferi de o boală de rinichi, aportul de potasiu ar trebui să fie mai mic, deoarece corpul nu reuşeşte să filtreze excesul, ceea ce ar putea duce la apariţia unor probleme grave de sănătate.

Portocale

Nu doar bananele afectează rinichii. Alte fructe, portocalele, atât consumate ca atare, cât şi sub formă de suc, sunt sărace în calorii şi bogate în vitamina C, şi conţin, de asemenea, niveluri ridicate de potasiu. O portocală medie îţi aduce 240 mg de potasiu. Consumul de portocale şi suc ar trebui să fie limitat, mai ales atunci când nu ai rinichii complet funcţionali. Dacă nu pot elimina excesul de potasiu din sânge, acest lucru ar putea fi foarte periculos.

Lactate şi brânzeturi

Deşi produsele lactate sunt bogate în vitamine şi elemente nutritive, prea mult lapte, iaurt şi brânzeturi ar putea provoca mai mult rău decât bine. Şi acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza cantităţii mari de fosfor conţinut în aceste alimente care ar putea pune stres pe rinichi. Mai mult, dacă rinichii nu sunt pe deplin funcţionali, nu vor putea elimina fosforul în exces din sânge şi acest lucru ar putea afecta oasele şi conduce la apariţia riscului de fracturi.

Avocado

Deşi avocado este popular şi lăudat pentru calităţile sale nutritive, consumul în exces ar putea fi periculos pentru rinichi, mai ales dacă ai deja o boală renală, din cauza unui conţinit mare de potasiu. Prea mult potasiu poate provoca apariţia crampelor musculare sau a bătăilor neregulate ale inimii.

Pâine integrală

Este sănătoasă şi hrănitoare, dar atunci când este consumată în cantităţi mari, în special de persoanele cu probleme renale, poate dăuna rinichii. Acest lucru se datorează cantităţilor mari de fosfor şi potasiu conţinute în acest tip de pâine. O felie de pâine integrală conţine 81 mg potasiu şi 57 mg fosfor, comparativ cu o felie de pâine albă, care are doar 37 mg potasiu şi 35 mg fosfor.

Carne

Consumul prea mare de carne poate cauza probleme la rinichi, deoarece proteinele animale pot fi foarte greu de metabolizat, ceea ce face ca eliminarea reziduurilor să devină o povară pentru rinichi. O dietă bogată în proteine animale ar putea duce, de asemenea, la formarea pietrelor la rinichi. Carnea stimulează producţia de acid uric, care este una dintre cauzele frecvente ale alcătuirii pietrelor la rinichi. În schimb, ai putea mânca mai multe legume şi nuci care conţin proteinele de care are nevoie corpul tău.

Sare

O dietă sănătoasă trebuie să includă maximum 2.300 mg de sodiu pe zi, adică aproximativ o linguriţă de sare. Dacă obişnuieşti să mănânci sărat, rinichii trebuie să lucreze în plus pentru a elimina excesul de sodiu. Pentru a-ţi menţine rinichii sănătoşi, ai putea înlocui sarea cu ierburi aromatice şi alte condimente. De asemenea, renunţă la alimentele procesate, conservate sau ambalate, la semipreparate, deoarece acestea conţin de obicei multă sare.

FOTO: ShutterstockRecente

SPAM jpg
intalnire romantica jpg
Emoticoane jpg
inselat jpg
nevoia de control   volan   shutterstock 2011393733 jpg
Frica jpg
angajare   interviu   hr process gb5e304e4d 1280 png
Excentric jpg
Narcisist jpg
Top 6 greseli de management care duc angajatii mai aproape de burnout jpg
femeie cu catel jpg
OK Manastirea Humor 523823332 jpg
lider familie shutterstock 1256373445 jpg
echilibru jpg
Longevitate jpg
Fericire jpg
multe obiecte   colectionare compulsiva   shutterstock 1742622026 jpg
Frica jpg
cuplu film shutterstock 695805913 jpg
Apel necunoscut jpg