STUDIU. S-a descoperit un efect major dat de consumul de cafea asupra rinichilor!

1 shutterstock 614972726 jpg jpeg

Cercetările privind reacţiile date de consumul de cafea asupra sănătăţii s-au extins şi sunt uimitoare! Băutura pe bază de cofeină a scos la iveală un efect important asupra rinichilor.

Beneficiile pentru sănătate ale cafelei ocupă o listă generoasă, iar acum, putem adăuga încă unul notabil pe foaie. Un nou studiu specific a fost publicat recent în jurnalul american oficial al „Fundaţiei Naţionale a Rinichilor‟. Cu acest prilej, cercetătorii au adoptat o nouă abordare, pentru a înţelege modul în care cafeaua poate ajuta la prevenirea unei afecţiuni extrem de neplăcute, care afectează 15% din populaţia americană. De fapt, este vorba despre o boală care afectează zeci de milioane de persoane din întreaga lume, an de an.

Cafeaua şi legătura cu apariţia pietrelor la rinichi

În studiul oamenilor de ştiinţă s-au analizat datele genetice de la aproape 572.000 de participanţi din Marea Britanie şi Finlanda. Cercetarea a fost coordonată de Susanna C. Larsson, specialist la Institutul de Medicină a Mediului, Institutul Karolinska, Stockholm, şi Shuai Yuan, de la Universitatea Uppsala din Suedia.

Larsson a declarat că: „Descoperirile noastre sugerează cu tărie că un consum regulat de cafea reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi”. Mai mult, expertul a mai spus că un consum „… de exemplu, de la o cană pe zi la 1,5 căni pe zi reduce riscul de apariţie a pietrelor la rinichi cu până la 40 la sută‟.

Acesta nu este primul studiu care a sugerează o legătură între consumul de cafea şi un risc redus de pietre la rinichi. Cu toate acestea, cercetătorii spun că în cel mai recent studiu s-a analizat impactul geneticii în legătură cu cafeaua şi litiază renală.

Cum acţionează cafeaua

Oamenii de ştiinţă au observat că substanţa numită cofeină creşte fluxul de urină, „ceea ce reprezintă un factor de protecţie important împotriva dezvoltării pietrelor la rinichi”. Este esenţial de reţinut că, în urma efectului puternic diuretic pe care îl are cafeaua, este recomandat un aport suficient de apă.

Cercetătorii au mai găsit cu prilejul ultimelor analize, că băutura pe bază de cofeină „poate reduce, de asemenea, aderenţa cristalelor de oxalat de calciu la celulele renale” şi că „boabele de cafea sunt bogate în acid citric; citratul urinar este un inhibitor cunoscut al formării pietrelor renale‟.

@shutterstockRecente

clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara  Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere  Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese  Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg