STUDIU. S-a descoperit un efect major dat de consumul de cafea asupra rinichilor!

1 shutterstock 614972726 jpg jpeg

Cercet─ârile privind reac┼úiile date de consumul de cafea asupra s─ân─ât─â┼úii s-au extins ┼či sunt uimitoare! B─âutura pe baz─â de cofein─â a scos la iveal─â un efect important asupra rinichilor.

Beneficiile pentru s─ân─âtate ale cafelei ocup─â o list─â generoas─â, iar acum, putem ad─âuga ├«nc─â unul notabil pe foaie. Un nou studiu specific a fost publicat recent ├«n jurnalul american oficial al ÔÇ×Funda┼úiei Na┼úionale a RinichilorÔÇč. Cu acest prilej, cercet─âtorii au adoptat o nou─â abordare, pentru a ├«n┼úelege modul ├«n care cafeaua poate ajuta la prevenirea unei afec┼úiuni extrem de nepl─âcute, care afecteaz─â 15% din popula┼úia american─â. De fapt, este vorba despre o boal─â care afecteaz─â zeci de milioane de persoane din ├«ntreaga lume, an de an.

Cafeaua ┼či leg─âtura cu apari┼úia pietrelor la rinichi

├Än studiul oamenilor de ┼čtiin┼ú─â s-au analizat datele genetice de la aproape 572.000 de participan┼úi din Marea Britanie ┼či Finlanda. Cercetarea a fost coordonat─â de Susanna C. Larsson, specialist la Institutul de Medicin─â a Mediului, Institutul Karolinska, Stockholm, ┼či Shuai Yuan, de la Universitatea Uppsala din Suedia.

Larsson a declarat c─â: ÔÇ×Descoperirile noastre sugereaz─â cu t─ârie c─â un consum regulat de cafea reduce riscul de formare a pietrelor la rinichiÔÇŁ. Mai mult, expertul a mai spus c─â un consum ÔÇ×ÔÇŽ de exemplu, de la o can─â pe zi la 1,5 c─âni pe zi reduce riscul de apari┼úie a pietrelor la rinichi cu p├ón─â la 40 la sut─âÔÇč.

Acesta nu este primul studiu care a sugereaz─â o leg─âtur─â ├«ntre consumul de cafea ┼či un risc redus de pietre la rinichi. Cu toate acestea, cercet─âtorii spun c─â ├«n cel mai recent studiu s-a analizat impactul geneticii ├«n leg─âtur─â cu cafeaua ┼či litiaz─â renal─â.

Cum acţionează cafeaua

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au observat c─â substan┼úa numit─â cofein─â cre┼čte fluxul de urin─â, ÔÇ×ceea ce reprezint─â un factor de protec┼úie important ├«mpotriva dezvolt─ârii pietrelor la rinichiÔÇŁ. Este esen┼úial de re┼úinut c─â, ├«n urma efectului puternic diuretic pe care ├«l are cafeaua, este recomandat un aport suficient de ap─â.

Cercet─âtorii au mai g─âsit cu prilejul ultimelor analize, c─â b─âutura pe baz─â de cofein─â ÔÇ×poate reduce, de asemenea, aderen┼úa cristalelor de oxalat de calciu la celulele renaleÔÇŁ ┼či c─â ÔÇ×boabele de cafea sunt bogate ├«n acid citric; citratul urinar este un inhibitor cunoscut al form─ârii pietrelor renaleÔÇč.

@shutterstockRecente

ciuperci shutterstock 1848583411 jpg
ochi obositi foto shutterstock
Jucarii de plus jpg
zidul chinezesc shutterstock 7845748 jpg
6 lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta in numai 5 minute jpg
Cola jpg
Elena Gheorghe jpg
Cartofi  jpg
labradoodle shutterstock 2033747033 jpg
Pisica jpg
adolescenti la pc shutterstock 439292719 ok jpg
miros neplacut   shutterstock 1124436698 jpg
suc de fructe jpg
Epilare jpg
Piele fina dupa epilat cu un epilator electric jpg
mama   parinte  shutterstock 1509673481 jpg
Alimente jpg
Primele fotografii din istorie cu planeta pitic─â Pluto jpeg
Regina  jpg
familie   shutterstock 1903296856 jpg