Semne subtile că ai prea mult zahăr în dietă şi nu-ţi dai seama

11 octombrie 2024   Îngrijire personală

Oricât de mult ai dori să restricționezi în mod conștient zahărul, acesta este prezent în multe alimente. Aceste simptome îi indică prezenţa constantă în alimentaţia ta!

Mulţi încearcă să reducă sau să elimine zahărul din dietă. Dacă şi tu încerci să te obişnuieşti cu cafeaua sau ceaiul fără zahăr, elimini dulciurile din alimentație, s-ar putea să descoperi că eforturile nu sunt suficiente. Zahărul este ascuns în multe alimente pe care le cumperi din supermarket. Se ascunde sub denumiri ca zaharoza, glucoza, fructoza sau siropul de porumb.

Info

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, zahărul ar trebui să acopere numai 10% din aportul caloric zilnic. Cum ar fi ideal să avem circa 2 000 de calorii pe zi, ar trebui să consumăm cel mult 50 de grame de zahăr pe zi. Depăşirea acestei cantităţi este semnalată de corp în diverse moduri pe care le poţi descoperi în cele ce urmează!

Ai mai multe pofte

Prin creșterea rapidă a nivelului de glucoză din sânge, se eliberează o cantitate mare de insulină, determinând scăderea glicemiei. Acest proces provoacă hipoglicemie, care, la rândul său, crește pofta de mâncare și îţi dă şi o dispoziție proastă sau schimbări emoţionale bruşte.

Îți este foame tot timpul

Zahărul nu numai că îngrașă din cauza creşterii aportului caloric, ci și pentru că provoacă o creştere a senzației de foame. Acest lucru se întâmplă pentru că, deși crește foarte repede glicemia, în lipsa fibrelor, nu are efectul de a prelungi senzaţia de sațietate. Acest lucru se traduce printr-o senzație constantă de foame care te face să mănânci mai mult și, prin urmare, să te îngrași.

Vezi și: Eviți fructele de teamă că au prea mult zahăr? Cum demontează medicii acest mit

Pielea îmbătrâneşte precoce şi tenul devine acneic

Moleculele de zahăr se atașează de proteinele de colagen și elastină ale pielii, esențiale pentru menținerea acesteia fermă și suplă. Când aceste proteine sunt supraîncărcate de molecule de zahăr, organismul răspunde prin provocarea unor inflamații și semne de îmbătrânire precoce la nivelul pielii.

Te-ar mai putea interesa: Excesul de zahăr, gluten, lactate sau vin se vede şi pe chip. Când ştii că pielea ta este afectată

Zahărul crește şi nivelul unui hormon de creștere numit IGF-1 care, împreună cu insulina, stimulează glandele sebacee. Acest lucru face să apară mai multe acnee și ca tenul să devină inflamat, pierzându-şi luminozitatea.

Provoacă inflamație

Consumul excesiv de zahăr poate favoriza şi apariţia unor inflamații interne, care accelerează îmbătrânirea organismului și şubrezeşte sistemul imunitar. Toate aceste efecte se datorează faptului că zahărul,odată ajuns la nivel intestinal, determină înmulțirea bacteriilor rele, cu efect negativ.

FOTO: Shutterstock

Mai multe