Eviți fructele de teamă că au prea mult zahăr? Cum demontează medicii acest mit

Dacă ai evitat să consumi fructe de teamă că acestea pot fi bogate în zahăr, nu ai de ce să te temi! O echipă de medici susține că acesta este doar un mit. Totuși, specialiștii punctează că trebuie să fii atent la cantitatea lor, dar și la sucuri. 

image

Merele, afinele, portocalele, nectarinele pot să facă parte din dieta noastră, deoarece sunt pline de substanțe nutritive care aduc beneficii asupra organismului. În timp ce mulți oameni le evită de teamă că acestea sunt bogate în zahăr, experții în nutriție insistă că tipul de zahăr consumat face o mare diferență.  

„Este aproape imposibil să consumi prea multă fructoză, care este zahărul din fructe. Acesta are impact mic asupra nivelului de zahăr din sânge, făcându-l sigur”, informează „Daily Mail”. În schimb, zaharoza, adică zahărul adăugat care se găsește în dulciuri și în alimentele procesate, provoacă obezitate și diabet. Medicul Kathleen Lopez, expert în nutriție, a declarat: 

„Există oameni care aleg să nu consume fructe, deoarece cred că nu sunt sănătoase pentru ei. Fructoza nu provoacă o creștere masivă a zahărului din sânge, cel puțin la nivelurile găsite în fructe. De asemenea, fructele sunt pline de fibre care întârzie digestia. Asta te vor ajuta să simți că ai mâncat suficient și nici nu vor crește nivelul de zahăr din sânge, la fel de repede ca și cum ai fi consumat fructe sub formă de suc”.

Citește și: Fructele care te ajută să adormi mai repede și să te odihnești corespunzător 

Nutriționiștii avertizează că sucul de fructe poate să conțină o cantitate mare de zaharuri. Specialistul Bonni London explică:

„Consumă fructe întregi și încearcă să stai departe de orice fel de suc pentru că există o diferență majoră între ele. Odată ce fructele sunt procesate, fibrele sunt scoase și tu nu mai trebuie să mesteci. Practic, fructele se transformă în zahăr lichid”. 

În timp ce nutriționiștii spun că fructele trebuie să facă parte din dieta oricui, ei specifică că este necesar să fim atenți la cantitatea lor, în special persoanele diagnosticate cu diabet. De pildă, strugurii, bananele și ananasul conțin mai multă fructoză decât afinele. Nutriționistul Kathleen Lopez explică: „Nu cred că trebuie să ne temem de mere, ci să consumăm totul cu moderație și, mai ales, fructe întregi și de sezon”. 

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

pyjamas jpg
Exercitii de Pilates la perete  Sursa foto shutterstock 2439190907 jpg
Omleta cu spanac si fasole verde  Sursa foto shutterstock 1305046762 jpg
toaletă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 528917929 jpg
Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
shutterstock 383146987 jpg
Patrick Swayze  foto   Shutterstock jpg
Budinca de fasole verde  Sursa foto shutterstock 1245157390 jpg
roșcată  Shutterstock jpg
Aliment previne imbatranirea prematura  Sursa foto shutterstock 141481627 jpg
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg