Ce nu ┼čtiai despre ├«ndulcitori ÔÇô Alitamul, un ├«ndulcitor nou, este de mii de ori mai dulce ca zah─ârul

1 shutterstock 1818582308 jpg jpeg

Un consum ridicat de produse zaharoase reprezint─â, cu adev─ârat, un inamic periculos pentru s─ân─âtate. Zah─ârul este vinovat pentru cre┼čterea inciden┼úei bolilor grave, c├ót ┼či pentru cre┼čterea ├«n greutate ┼či obezitate. De aceea, ├«nlocuirea lui cu ├«ndulcitori este o strategie utilizat─â peste tot ├«n lume.

Nutri┼úionistul Raul Stoian ne-a spus mai multe despre variantele care dau gust dulce hranei ┼či ce avantaje aduc acestea s─ân─ât─â┼úii ÔÇô de la ┼úinerea sub control a unor afec┼úiuni, precum diabetul, la ajustarea greut─â┼úii corporale.

├Ändulcitorii sunt aditivi alimentari care dau gust dulce alimentelor sau lichidelor ├«n care sunt ad─âuga┼úi, cu avantajul c─â au mai pu┼úine calorii dec├ót zah─ârul ┼či nu afecteaz─â semnificativ glicemia.

Naturali vs. îndulcitori de sinteză

├Ändulcitorii sunt de dou─â tipuri: naturali ┼či de sintez─â. Consuma┼úi ├«n doze recomandate, ace┼čti aditivi ar trebui s─â reprezinte o prim─â op┼úiune pentru senza┼úia gustului dulce, ├«n caz de regim alimentar, recomandat de medic.

Cei mai consumaţi îndulcitori cu 0 calorii

├Än aceast─â categorie, zaharinaÔÇ» este cel mai vechi ├«ndulcitor sintetic. Dup─â consum, las─â ├«n gur─â un gust u┼čor am─ârui. De┼či datele care sugereaz─â riscul de cancer nu sunt pe deplin confirmate, consumul zaharinei ├«n sarcin─â nu este recomandat; poate traversa placenta, gener├ónd riscuri pentru s─ân─âtatea f─âtului.

AspartamulÔÇ»este un ├«ndulcitor cu o putere de ├«ndulcire de aproximativ 200 de ori mai dulce dec├ót zah─ârul. Prin metabolizare, aspartamul genereaz─â 4 calorii la 1 gram, dar fiind consumat ├«n cantit─â┼úi foarte mici, aportul real de calorii tinde spre 0.

SucralozaÔÇ»este de 600 de ori mai dulce dec├ót zah─ârul. Este folosit─â pentru ├«ndulcire ├«n diferite metode de procesare ale alimentelor, pentru c─â este stabil─â c├ónd vine vorba despre numero┼či factori fizici ┼či chimici.

3 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Acesulfamul de potasiuÔÇ»este un ├«ndulcitor sintetic, cu o putere de ├«ndulcire de 200 de ori mai mare dec├ót cea a zah─ârului. Comparativ cu aspartamul, acesulfamul de potasiu este stabil la c─âldur─â ┼či este de preferat a fi folosit ca aditiv alimentar ├«n procesul de preparare termic─â al alimentelor sau ├«n produse cu o durat─â ├«ndelungat─â de valabilitate. Nu determin─â modific─âri ale glicemiei la pacien┼úii cu diabet zaharat. 

Alitamul, un ├«ndulcitor de genera┼úie mai nou─â, are o putere de ├«ndulcire de 2000 de ori mai mare dec├ót cea a zah─ârului ┼či de 10 ori mai mare dec├ót cea a aspartamului. Are avantajul c─â nu las─â un gust nepl─âcut dup─â consum.

Sfatul specialistului

Stoian Raul Nicolae

Tehnician Nutriţionist

E-mail: stoianraulnicolae@gmail.com

2 raul stoian jpg jpeg

Indulcitoriii nu exist─â ├«n natur─â, se produc pe cale chimic─â, neput├ónd fi extra┼či dintr-un produs natural, ceea ce a generat ┼či sigur va mai genera controverse legate de siguran┼úa utiliz─ârii lor. Bine├«n┼úeles, pentru fiecare tip de ├«ndulcitor exist─â o doz─â zilnic─â recomandat─â. Dac─â este respectat─â, ├«ndulcitorii asigur─â un aport sc─âzut de calorii, raportat la zah─âr, deci favorizeaz─â sl─âbirea. Este bine s─â fim aten┼úi ┼či la celelalte componente ale alimentelor pe care le alegem! De multe ori, un aliment care con┼úine ├«ndulcitori poate avea un aport crescut de gr─âsimi saturate sau trans ┼či, astfel, caloriile reduse pe o parte sunt ad─âugate pe cealalt─â parte.

@shutterstockRecente

Chelie  jpg
picior peste picior jpg
Viata anterioara jpg
Ambitie jpg
Alimente interzise  jpg
o femeie la volan jpg
Iepure jpg
Ruj jpg
pisica furioasa shutterstock 1763149937 jpg
burnout jpeg
SPAM jpg
intalnire romantica jpg
Emoticoane jpg
inselat jpg
nevoia de control   volan   shutterstock 2011393733 jpg
Frica jpg
angajare   interviu   hr process gb5e304e4d 1280 png
Excentric jpg
Narcisist jpg
Top 6 greseli de management care duc angajatii mai aproape de burnout jpg