Tot ce trebuie să ştii despre scarlatină, varicelă şi rujeolă de la primele simptome

21 februarie 2023   Îngrijire personală

În urma creșterii recente a cazurilor de streptococ b-hemolitic A și scarlatină, te ajutăm să diferenţiezi rapid unele dintre bolile comune ale copilăriei care se manifestă din nou la mulţi copii în această perioadă: scarlatină, varicelă şi rujeolă.

La orice vârstă poţi face una dintre bolile contagioase scarlatină, varicelă şi rujeolă, dacă nu ai făcut-o în copilărie. Sunt neplăcute pentru oricine, copil sau adult, şi oricare dintre acestea pot duce la complicații grave, ca meningita virală, pancreatita, iar la adulţi inflamarea ovarelor sau testiculelor. Profesor doctor Voichiţa Lăzureanu, medic primar infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara a vorbit despre aceste afecţiuni: „Rujeola sau pojarul, varicela sau vărsatul de vânt şi scarlatina sunt trei dintre cele mai contagioase boli. Majoritatea dintre noi am trecut prin ele în timpul copilăriei. În urmă cu mulţi ani, erau considerate afecţiuni grave, care, în unele cazuri, duceau la decesul bolnavului. Astăzi, numărul celor care fac o formă severă s-a redus foarte mult, pe de-o parte datorită serurilor de imunizare (în cazul rujeolei şi al varicelei) sau a antibioticelor ce se administrează în timpul tratamentului (scarlatina)‟.

După o perioadă în care ne-am protejat mai mult din cauza pandemiei de covid-19, iar copiii au avut mai des cursuri online, cazurile de scarlatină, varicelă şi rujeolă au apărut mai des încă din timpul sezonului rece, nu primăvara aşa cum era obişnuit personalul medical din grădiniţe şi şcoli, ceea ce i-a alarmat şi pe părinţi. La acestea s-a adăugat întârzierea vaccinărilor cu ROR, vaccinul care protejează copiii de la vârsta de un an de boli ca rujeola, oreionul şi rubeola. Acest vaccin este cuprins în Programul Naţional de Imunizare, dar lipseşte de câteva luni din cabinetele medicilor de familie din întreaga ţară din cauza unei achiziţii întârziate a Ministerului Sănătăţii.

Scădere vaccinării cu ROR şi  ceea ce a dus la o creștere a cazurilor de rujeolă. Jab-ul MMR oferă o protecție de 99% împotriva rujeolei și, prin urmare, este vital pentru a controla această boală potențial gravă. Dar Public Health England și PHW spun că vaccinul este puțin mai puțin eficient împotriva oreionului, oferind doar aproximativ 85% imunitate. De asemenea, imunitatea împotriva oreionului tinde să se reducă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, motiv pentru care mai mulți tineri sunt acum infectați.

Cazurile de scarlatină, varicelă îndeosebi au început să crească la începutul acestui an, iar părinții sunt avertizați să aibă grijă la simptome pentru a nu aduce copiii bolnavi în colectivitate. Pe de altă parte, cazurile de rujeolă sunt în creștere în toată Europa și a existat o creștere considerabilă a cazurilor și în Marea Britanie. Cazurile de scarlatină sunt, de asemenea, în creștere. Iată de ce, dacă eşti părinte, dar nu numar, ar trebui să cunoşti diferenţele dintre cele trei afecţiuni!

Scarlatina este foarte contagioasă

Chiar dacă afectează în principal copiii mici, scarlatina poate afecta și adulții. Se transmite rapid din aer şi obiecte cantaminate. Simptomele pentru copii și adulți sunt aceleași. De obicei, durează aproximativ o săptămână. Este cauzată de o infecție cu streptococ beta-hemolitic A sau Strep A, o bacterie care dă simptome bruşte, ca febră înaltă, dureri în gât, vărsături, urmate de erupţii pe corp, puroi în gât, limbă zmeurie. Erupția cutanată începe de obicei pe piept și/sau abdomen. Este aspră la atingere, de culoare roz/roșie și poate arăta ca arsurile solare sau ca pielea de găină.

Odată observate aceste simptome, este necesar să contactezi medicul de familie. Tratamentul cuprinde de obicei administrare de antibiotic, penicilină sau Claritromicină, şi antiinflamator care are şi efect antitermic.

În cazul în care, după o săptămână, copilul nu simte bine, ar trebui să faci o altă programare, pentru că pot apărea complicaţii, precum pneumonia. Acest lucru este important mai ales dacă cel mic a avut recent varicelă sau gripă.

Pe parcursul manifestărilor severe de boală, este recomandat să-i dai copilului multe lichide, alimente moi care se înghit uşor şi să-i aplici o loțiune cu calamină pentru a calma mâncărimile.

Extrapont

Pentru a opri răspândirea scarlatinei, respectă regulile stricte de igienă a mâinilor și foloseşte întotdeauna săpun și apă caldă pentru a-ţi spăla pe mâini după orice contact cu copilul bolnav. Ai grijă să arunci imediat șervețelele folosite și să dezinfectezi suprafeţele.

Complicaţiile şi formele grave de varicelă se previn prin vaccinare

Aceasta este infecție cauzată de virusul varicelo-zosterian. Provoacă o erupție cutanată cu mâncărimi, cu vezicule mici, pline de lichid. Varicela este foarte contagioasă pentru persoanele care nu au avut boala sau care nu au fost vaccinate împotriva ei. Pentru prevenirea ei şi a complicaţiilor sau formelor grave, este disponibil un vaccin care oferă protecţie.

În cazul în care ai aflat că micuţul a intrat în contact cu o persoană bolnavă de varicelă, este util să-i faci vaccinul, după cum explică şi Mihai Craiu, medic primar pediatrie la INSMC, pe site-ul educaţional Spitalul Virtual pentru Copii: „Copilul este nevaccinat şi nu a avut boala? În acest caz, este imperios necesar să faceţi cât mai repede vaccinarea, ideal la maximum 3 - 5 zile după expunere, cu vaccin monovalent (Varilrix). Aşa precizează experții de la CDC Global. Chiar dacă au trecut mai mult de 5 zile, este utilă vaccinarea deoarece, în rarele cazuri când totuşi apare boala, aceasta este lipsită de complicații. Dacă este vaccinat cu o singură doză de vaccin (ideală este administrarea a două doze!), ar trebui făcut cât mai repede vaccinul. Copilul are o boală imunologică ce contraindică folosirea vaccinurilor cu virusuri vii atenuate? Atunci nu este permisă vaccinarea cu Varilix. Copilul trebuie evaluat neapărat de un expert în boli contagioase şi ar trebui să discutați şi cu imunologul care urmăreşte boala de bază a copilului‟.

Te-ar mai putea interesa: Ce dietă trebuie să aibă copilul bolnav de varicelă

În urma contactului cu o persoană bolnavă, copilul rămâne asimptomatic până la trei săptămâni, iar semnele de manifestare a bolii cuprind febră, 38 în primele două zile, apoi poate ajunge şi la 39-40, o iritaţie a pielii de un roşu intens urmată de o erupție pe piele cu vezicule şi mâncărimi care durează până la 15 zile. Erupţia apare în valuri, pe tot corpul, inclusiv pe cap. La început au forma unor papule ridicate, de culoare roz sau roșie, care se umplu cu lichid (vezicule) într-o zi, apoi se sparg şi lasă loc unor cruste care durează câteva zile pentru a se vindeca. La toate acestea, se adaugă lipsa apetitului culinar, dureri de cap, oboseală, stare de rău.

Bolnavul este contagios cu 48 de ore înainte de apariția erupției cutanate şi rămâne astfel până când toate veziculele sparte se transformă în cruste. Boala este în general ușoară la copiii sănătoși. În cazuri severe, erupția poate acoperi întregul corp și se pot forma leziuni şi în gât, ochi și membranele mucoase ale uretrei, anusului și vaginului.

Este nevoie să contactezi medicul de familie la primele simptome pentru a-i prescrie medicamente care scad severitatea varicelei și riscul de complicații. Anunţă medicul dacă erupția se extinde la unul sau ambii ochi, dacă devine foarte roșie, caldă sau sensibilă. Acest lucru ar putea indica o infecție bacteriană secundară a pielii. De asemenea, specifică dacă erupția cutanată este însoțită de amețeli, dezorientare, accelerarea bătăilor inimii, dificultăți de respirație, tremor, pierderea coordonării musculare, agravarea tusei, vărsături, înțepenire a gâtului sau febră înaltă.

Riscul de răspândire a rujeolei cu forme grave, mai mare în lipsa vaccinării

Şi aceasta este o boală virală extrem de infecțioasă care poate fi greu de suportat şi dă complicații grave.

Virusul rujeolic se răspândeşte uşor prin aer, strănut, tuse şi obiecte contaminate. Este capabil să supraviețuiască pe suprafețe dure pentru câteva ore. Prin urmare, dacă cineva atinge o suprafață contaminată și apoi duce mâinile lângă gură sau nas, se poate infecta.

Rujeola sau pojarul poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR). Cu cât sunt mai mulți oameni vaccinați, cu atât sunt mai mari șansele de eradicare a acestei boli. Vaccinarea ROR este administrată în două doze ca parte a Programului Naţional de Imunizare. Prima doză ar trebui administrată când copilul are un an.

Virusul rujeolic poate afecta orice grupă de vârstă, dar apare frecvent la copiii mici. Copilul infectat este asimptomatic până la zece zile, apoi simptomele inițiale ale rujeolei sunt asemănătoare răcelii, cum ar fi curgerea nasului, strănutul și tusea, înroşirea ochilor, sensibilitate la lumină. Febra este de 38 la început, apoi, după câteva zile, în perioada de stare a bolii, poate atinge 39-40, apărând în valuri. În aceeaşi perioadă, iritaţia se transformă în erupţie cu papule care devin vezicule, apoi cruste. Pot apărea mici pete înălțate alb-cenușii pe interiorul obrajilor. Erupţia se iveşte prima dată pe cap sau gât, apoi se extinde în restul corpului.

Vezi şi: Vaccinarea salvează milioane de vieţi în fiecare an

Este necesar să contactezi medicul de familie de la primele simptome dacă a avut loc un contact cu cineva care avea rujeolă, dacă micuţul nu a fost complet vaccinat sau dacă nu a avut infecția înainte.

În privinţa tratării rujeolei, aceasta curinde antitermic, antiinflamator sub formă de spray local şi bucofaringian, picături nazale. Ai grijă ca toţi ai casei să se spale regulat pe mâini și folosește dezinfectant pentru mâini. Șervețele ar trebui eliminate în mod igienic şi suprafeţele dezinfectate des. Copilul trebuie hidratat bine şi lăsat să se odihnească.

FOTO: Shutterstock

Mai multe