Ce simptome dă boala streptococică la copii şi cât de periculoasă este?

În acest sezon rece, odată cu relaxarea restricţiilor Covid-19, au început să se înmulţească infecțiile precum cea cu streptococul betahemolitic de grup A. În Anglia și Țara Galilor, au fost înregistrate şase decese în decurs de numai o săptămână la copii cu vârste sub 10 ani. Recunoaşte infecţia de la primele semne!

image

Bacteriile streptococice din grupul A (Streptococcus pyogenes) se găsesc uneori în gât sau pe piele. Mulți îl poartă fără să știe, deci fără simptome, dar îl pot răspândi și altora care se pot îmbolnăvi. În urma deceselor înregistrate în Marea Britanie, s-a constatat că nu există dovezi să sugereze că ar circula o nouă tulpină de streptococ A, iar creșterea vertiginoasă a cazurilor grave este cel mai probabil legată de numărul mare de bacterii circulante.

Cele mai frecvente boli date de bacteriile streptococice din grupul A

Cel mai adesea, infecțiile cu streptococ din grup A declanşează afecţiuni ușoare, dar pot varia de la boli minore la boli grave și mortale. Acestea includ faringită, dar şi infecții ale pielii, ca impetigo sau scarlatina. Simptomele sunt ușoare: durere în gât, febră, o erupţie pe piele, amigdale roșii și umflate, uneori cu pete albe sau dungi de puroi.

Primele semne de scarlatină pot fi simptome asemănătoare gripei, inclusiv o temperatură ridicată, o durere în gât și glandele umflate la nivelul gâtului. O erupție cutanată apare între 12 şi 48 de ore mai târziu, mai întâi pe piept și abdomen, apoi pe tot corpul. Un strat alb apare și pe limba care se descojește, lăsând limba roșie, umflată și acoperită cu mici umflături, asemănătoare aspectului unei căpşuni.

Streptococul A poate da şi impetigo, o infecție a pielii care se manifestă prin leziuni roșii sau vezicule care se sparg, lăsând pete aurii cruste.

Vezi și: Mit sau adevăr despre temperaturile scăzute şi ridicate. Cum pot fi distruşi germenii

Infecţia se poate trata cu antitermice, vitamine, antibiotic recomandat de medicul de familie, eventual în urma unui exudat faringian sau analize de sânge. Este posibil ca tratamentul să dureze zece zile.

În cazuri rare, streptococul A poate da o boală severă, cu febră mare, dureri musculare intense, durere într-o parte a corpului și vărsături inexplicabile sau diaree. Odată ce apar aceste simptome, mai ales la copii, este nevoie să fie solicitat de urgenţă ajutor medical.

Nu numai copiii sunt expuşi riscului unei infecţii cu streptococ A

Streptococul A se poate răspândi prin tuse, strănut și contact piele pe piele. Uneori, focarele pot apărea în școli, creşe, grădiniţe. Cei mai expuşi riscului de a face infecţia sunt copiii, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele care au HIV, suferă de diabet, boli de inimă sau cancer.

Când devine periculos streptococul A?

Foarte rar, streptococul A poate provoca o infecție invazivă cu streptococ de grup A care poate fi mortală. Două dintre cele mai severe afecţiuni sunt fasciita necrozantă și sindromul de șoc toxic streptococic.

Citește și: Lucruri pe care le atingi zilnic sunt printre cele mai murdare suprafeţe din lume. Şi nu sunt toaletele!

Boala invazivă apare atunci când bacteriile trec de apărarea imunitară a corpului. Poate deveni o infecție care pune viața în pericol, deoarece bacteriile invadează plămânii, sângele sau mușchii. Acest lucru se poate întâmpla în cazul bolnavilor cronici sau de cancer, care sunt nevoiţi să urmeze terapii şi le este afectat sistemul imunitar. Semnele bolii sunt asemănătoare gripei sau Covid-19: febră peste 38 ºC, dureri musculare, vărsături sau diaree inexplicabile. Asistența medicală urgentă și precoce este esențială.

FOTO: Shutterstock