Vaccinarea salvează milioane de vieţi în fiecare an

1 vaccinuri jpg jpeg

Cu ocazia S─âpt─âm├ónii Mondiale a Imuniz─ârii, SANOFI Romania ├«┼či continu─â demersurile de informare asupra importan┼úei vaccin─ârii din copil─ârie ┼či p├ón─â dup─â v├órsta adult─â. Vaccinarea pe tot parcursul vie┼úii reprezint─â un element esen┼úial ├«n p─âstrarea s─ân─ât─â┼úii pe termen lung, fiind una dintre principalele metode de preven┼úie a numeroase boli infec┼úioase grave.

În fiecare minut, 5 vieţi sunt salvate datorită vaccinării. Cu toate acestea, încă 1,5 milioane de decese ar putea fi evitate printr-o acoperire vaccinală mai bună.

,,Acoperirea vaccinal─â ├«n Rom├ónia pentru copii ┼či adolescen┼úi variaz─â ├«ntre 67 ┼či 92% pentru diferitele tipuri de antigene, ├«n condi┼úiile ├«n care nivelul recomandat de Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) este de 95% pentru toate categoriile. Iar dac─â ne uit─âm la acoperirea vaccinal─â pentru grip─â, rata scade la 6.2% din popula┼úie ┼či la 21% din v├órstnici - comparativ cu recomandarea OMS de 75%. Solu┼úia pentru a mic┼čora aceast─â diferen┼ú─â o reprezint─â ├«n┼úelegerea importan┼úei vaccin─ârii pe tot parcursul vie┼úii ┼či accesul la ultimele standarde de protec┼úie ├«mpotriva bolilor infec┼úioase, pentru toate grupele de v├órst─âÔÇŁ, declar─â Pascal Robin, Country Chair Sanofi Romania ┼či Moldova ┼či General Manager al diviziei locale de vaccinuri.

,,├Än calitate de partener pentru s─ân─âtate, Sanofi Pasteur se al─âtur─â organiza┼úiilor globale, comunit─â┼úii medicale, institu┼úiilor ┼či organiza┼úiilor non-profit ├«n efortul colectiv de a reaminti popula┼úiei despre beneficiile imuniz─ârii ┼či de a facilita accesul la solu┼úii de imunizare, investind constant ├«n ├«mbun─ât─â┼úirea ┼či extinderea portofoliului s─âu de vaccinuri. ┼×i nu ne vom opri din aceste eforturi p├ón─â c├ónd Rom├ónia nu va atinge ┼úintele recomandate de OMSÔÇŁ, a ad─âugat Pascal Robin.

8 din 10 copii la nivel global primesc vaccinurile esenţiale

Majoritatea copiilor la nivel global sunt imuniza┼úi la timp, aproximativ 8 din 10 primind vaccinuri esen┼úiale. De┼či aproximativ 116 milioane de copii ├«┼či primesc anual vaccinurile, 20 milioane r─âm├ón neimuniza┼úi ÔÇô aproximativ ├«ntreaga popula┼úie a unei ┼ú─âri mijlocii, cum este Rom├ónia.

Vaccinurile pentru copii nu doar protejeaz─â ├«mpotriva bolilor infec┼úioase, ci contribuie ┼či la oprirea r─âsp├óndirii infec┼úiei c─âtre familie ┼či prieteni. Datorit─â vaccin─ârii de rutin─â pe scar─â larg─â, cazuri de boli grave precum difterie, tetanos ┼či rujeol─â au fost reduse semnificativ ├«n ultimele decenii.

Bolile infecţioase pentru care vaccinarea poate fi recomandată în România tuturor copiilor cu vârsta sub 2 ani pot include: difterie, hepatita A, hepatita B, gripă, rujeolă, oreion, tuse convulsivă (infecţie cu B pertussis), poliomielită, rubeolă, tetanos, infecţie cu rotavirus, varicelă, pneumonii, meningite pneumococice, tuberculoză.

Vaccinarea protejează tinerii de boli infecţioase

Adolescen┼úii sunt expu┼či unui risc mare de a contracta ┼či de a transmite anumite boli infec┼úioase rare, dar imprevizibile, cu o evolu┼úie rapid─â ┼či sever─â. Vaccinarea specific─â ├«mpotriva acestor tipuri de boli, dar ┼či vaccinarea de rapel, pentru a men┼úine protec┼úia ├«mpotriva bolilor infec┼úioase comune, sunt cel mai eficient mod de a preveni astfel de situa┼úii.

Vaccinarea pe tot parcursul vie┼úii protejeaz─â at├ót via┼úa celor imuniza┼úi c├ót ┼či a persoanelor dragi

,,Scopul vaccin─ârii r─âm├óne dezvoltarea unei protec┼úii fa┼ú─â de ├«mboln─âvire. Protec┼úia devine eficient─â dac─â se aplic─â din primele zile de via┼ú─â ┼či, mai ales, dac─â se continu─â pe parcursul ├«ntregii noastre vie┼úi. Iar c├ónd vorbim despre protec┼úie vaccinal─â, exist─â c├óteva aspecte esen┼úiale: protec┼úia gravidei, care se realizeaz─â prin vaccinare ├«n timpul sarcinii, protej├ónd astfel copilul nou n─âscut ├«n primele luni de via┼ú─â, p├ón─â la momentul ├«n care ┼či bebelu┼čul intr─â ├«n schema proprie de vaccinare; protec┼úia copilului mic ┼či pre┼čcolar 0-6 ani, conform schemei personalizate de vaccinare; protec┼úia adolescentului ┼či adultului, ├«ncep├ónd cu v├órsta de 14 ani - revaccin─âm pentru a ne proteja de boli precum tetanus, difterie, tuse convulsiv─â (infec┼úie cu B. pertussis) ┼či re-vaccinarea la 24, 34 ┼či 44 de ani, ├«ntruc├ót organismul uman are nevoie de o reamintire sau retrezire a sistemului imunitar propriu. Doar o atitudine responsabil─â, adoptat─â pe tot parcursul vie┼úii, ne poate ajuta s─â supravie┼úuim s─ân─âto┼či, s─â elimin─âm ├«mboln─âviri cu risc vital, s─â protejam ce avem mai de pre┼ú: copiii no┼čtriÔÇŁ, declar─â dr. Valeria Herdea, Pre┼čedintele Asocia┼úiei Rom├óne pentru Educa┼úie Pediatric─â ├«n Medicina de Familie.

Vaccinarea ├«ncep├ónd cu v├órsta adult─â asigur─â protec┼úie pe tot parcursul vie┼úii ├«mpotriva bolilor grave ce pot afecta starea de s─ân─âtate ┼či pot conduce la imposibilitatea de a desf─â┼čura activit─â┼úile profesionale, sociale sau de familie. Astfel, vaccinarea de rapel este recomandat─â ├«n aceast─â etap─â, inclusiv pentru tuse convulsiv─â (infec┼úie cu B. pertussis). De┼či complica┼úiile la adul┼úi sunt relativ sc─âzute, un studiu recent din SUA a ar─âtat c─â ~85% din sugarii cu infec┼úie cu B. pertussis au luat boala de la un membru al familiei. Acest lucru se aplic─â ┼či ├«n cazul gripei, o boal─â foarte contagioas─â, care poate duce la ├«mboln─âviri grave ┼či decese ├«n r├óndul v├órstnicilor ┼či al sugarilor.

├Änaintarea ├«n v├órst─â este asociat─â cu o prevalen┼ú─â ridicat─â a afec┼úiunilor cronice precum diabetul ┼či bolile cardiovasculare, care pot fi agravate de bolile infec┼úioase. Persoanele cu v├órsta peste 65 de ani au un risc crescut de a dezvolta complica┼úii severe ale gripei, majoritatea deceselor din cauza gripei av├ónd loc ├«n cadrul acestei grupe de v├órst─â.

Surs─â imagine: great-ly.comRecente

Copilul t─âu a devenit adolescent jpg
operatie jpg
Puncte negre jpg
Ao dài  jpg
dr  Alina Mîtcan png
rucsac dama jpg
insomnie   shutterstock 1499029067 jpg
femeie la dus jpeg
Frigider jpg
Dr Denisa Zaharia 6 jpeg
youtube selgros@clickpentrufemei ro jpg
avion jpg
copil cu parinte shutterstock 1894279522 jpg
1 cosmetice naturale jpg jpeg
Inghetata din iaurt de cocos Sursa foto thecoconutmama com  jpeg
copil indian jpg
grasimi trans fast food shutterstock 1439244599 jpg
slabit   weight loss g43c5fd872 1280 jpg
ayurveda shutterstock 762002224 jpg
ulei de masline   shutterstock 196199753 jpg