Cum să te protejezi de microbii din mijloacele de transport în comun

1 77309 original jpg jpeg

Vremea rece s-a instalat deja şi, împreună cu aceasta răcelile de sezon. Faptul că împarţi acelaşi spaţiu cu o persoană răcită reprezintă cel mai riscant factor, deorece aerul este cel mai rapid mediu de difuzare al microbilor şi infecţiilor. O serie de boli precum rubeola, rujeola, varicela, gripa, guturaiul, tusea, pneumonia. tuberculoza, meningita se pot lua de la persoanele care le poartă.

„Infecţiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulaţie a microbilor, ­aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf sau salivă au posibilitatea de a contamina persoane dintr-o rază de apropiere de 1,2-2 metri, cu o rezistenţă de până la ­30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporţional cu distanţa la care ne aflăm de bolnav şi de durata contactului”, avertizează dr. Teofil Roşu, medic specialist Boli Interne la Centrul Medical Focus.

Cum să te protejezi:

Când foloseşti un mijloc de transport în comun atingi acelaşi obiecte (bare, scaune) pe care le-au mai atins mii de persoane înainte. Spală-te pe mâini cu săpun înainte de a pleca de acasă, de la birou, şcoală etc şi evită să-ţi atingi nasul, gura şi ochii în transportul în comun. Nici după aceea, nu este recomandat, ci, abia după ce ai ajuns într-un loc în care te poţi spăla pe mâini.

Pentru că în orele de vârf mai toate mijloacele de transport în comun sunt aglomerate, încească să-ţi acoperi gura şi nasul cu un şerveţel, mai ale în sezonul gripal, cum este si cel pe care-l traversăm acum.