Cum să distragi atenția copiilor de la tehnologia digitală?

20 februarie 2023   Parenting

Ca părinte este vital să-l convingi pe cel mic să se deconecteze de la lumea virtuală și să revină în cea reală. În primii ani de viață, copiii au nevoie să absoarbă tot mai multă informație din viața cotidiană, iar din fața unui calculator este puțin probabil s-o facă.

Întrucât cei mici nu trebuie să se simtă constrânși să stea afară, așteptând cu nerăbdare momentul în care vor intra iarăși în casă, ci dimpotrivă, să le facă plăcere să petreacă timpul în aer liber, trebuie să le oferi noi activități palpitante de făcut.

Iată câteva metode prin care îl poți face pe cel mic să desfășoare și alte activități!

Treburi casnice

Dat fiind faptul că cei mici pot dezvolta probleme serioase la nivelul ochilor, dar și la nivel cognitiv, părinții ar trebui să ia măsuri astfel încât să prevină sau să combată dependența copiilor față de tehnologia digitală. Având în vedere că pe lângă locul de muncă, într-o locuință sunt o mulțime de treburi casnice de pus la punct, părinții tind să apeleze la cea mai rapidă metodă pentru a le distrage atenția copiilor, ținându-i ocupați, și anume telefonul mobil. Considerând că astfel își vor termina rapid treburile, fără ca cei mici să le simtă lipsa. Însă, calea mai ușoară nu este întotdeauna și cea mai benefică. Implică-l pe cel mic cât mai mult în activitățile casei pentru a-l face să se simtă folositor. Astfel. nu te vei confrunta nici cu dependența de tehnologie și vei petrece și mai mult timp cu cel mic învățându-l mersul lucrurilor într-o gospodarie.  

Încurajează-l să facă un sport

Din fire, copiii sunt foarte energici, iar această energie trebuie consumată în cel mai benefic mod cu putință. Cei mici adoră sa experimenteze lucruri noi, iar orice părinte ar trebui să profite de acest aspect. Fă-i cadou o bicicletă pentru copii de pe Altex.ro și rezervă-ți timp pentru a-l însoți în parc. Dacă timpul nu-ți permite acest lucru suficient de des pe cât ți-ai dori, înscrie-l într-un club. Înainte de asta, alegeți împreună în ce direcție s-o apuce, ținând cont atât de posibilitățile voastre, cât și de preferințele celui mic. Comunică cu el și ajută-l să se decidă în legătură cu sportul pe care vrea să-l practice. Explicați-i că din momentul în care începe vor apărea și câteva responsabilități. Îndrumă-l spre un sport care să corespundă cu vârsta, dar și cu preferințele acestuia. 

Jocuri interactive

Nu numai că este un mod bun de a petrece timp în familie, însă este și o modalitate prin care îl puteți distrage pe cel mic de la tehnologia digitală. Puteți planifica anumite zile din săptămână și stabili o oră exactă la care toți membrii familiei să fie pregătiți pentru seara jocurilor interactive. Prin această metodă îl vei ajuta pe cel mic să-și organizeze timpul mult mai bine, întrucât va știi că până la o oră prestabilită el trebuie, spre exemplu, să-și termine temele. Pe viitor, îl va ajuta foarte mult să știe cum să-și planifice activitățile în decursul unei zile sau pe o perioadă mai lungă de timp. 

În cele din urmă, deși va fi nevoie să încercați mai multe metode pentru a o găsi pe cea mai potrivită stilului vostru de viață, veți reuși să-l faceți pe cel mic să se focuseze și pe alte activități decât cele ce se petrec în fața unui ecran.

Sursă foto - unsplash.com

Mai multe