Învață cum să costruiești parole sigure pentru conturile tale!

Merită să faci eforturi suplimentare pentru a obține parole unice și puternice, deoarece fără aceste formule secrete, atacatorii îți pot invada ușor conturile de socializare, conturile bancare și alte date persoanle. Te învățăm cum creezi parole puternice și sigure.

image

Dacă parola ta este ușor de citit și de ghicit, a sosit momentul să o schimbi! Din fericire, te putem ajuta și trebuie doar să urmezi sfaturile de mai jos, aprobate de către experții din domeniul securității online. 

Sfaturi generale 

O parolă bună trebuie să aibă mai multe caracteristici: lungime, complexitate și unicitate. De asemenea, nu trebuie să conțină un cuvânt sau date familiare. 

Citește și: Ce simplu poți să descoperi cine te sună cu număr necunoscut! 

În primul rând, este bine ca parola ta să aibă cel puțin 15 caractere, deoarece parolele lungi sunt mai greu de ghicit de către atacatori.

În al doilea rând, aceeași teorie se aplică și când vine vorba de complexitatea parolei - cu cât parola este mai complexă, cu atât este mai greu de spart. De aceea, este bine să te asiguri că parola ta conține neapărat cel puțin două cifre, litere mari și simboluri, (de tipul: ‟%, &, #,@‟ etc.) 

De asemenea, fiecare parolă pe care o folosești trebuie să fie unică. Evită să repeți aceeași parolă pe care ai mai avut-o în trecut sau să o folosești una singură pentru toate conturile tale! Dacă vei avea o singură parolă pentru fiecare cont, vei limita daunele potențiale dacă vei fi atacat. 

În cele din urmă, este bine să alegi o parolă care nu poate fi găsită cu ușurință în mediul online, cum ar fi ziua ta de naștere, numele copiilor sau denumirea orașului în care locuiești. Sunt mari șanse ca atacatorii să încerce, mai întâi, astfel de combinații de cuvinte și denumiri. 

Vezi și: Cum să blochezi mesajele SPAM pe care le primești pe telefon 

Cum să construiești parole puternice 

O soluție bună este să folosești un generator online de parole, care te poate ajuta să îți personalizezi fiecare parolă după lungime, tip de caractere, litere mari, litere mici și semne de punctuație. 

Un exemplu de parolă bună poate fi un citat dintr-o melodie favorită, o expresie specială, o formulă matematică sau orice altă frază pe care o vei ține minte.  Ideal este să schimbi anumite litere cu simboluri - „S‟ se poate transforma în ‟$‟, „A‟ în „@‟ etc. 

De asemenea, parolele bune pot fi o combinație aleatorie de litere, numere și simboluri, cum ar fi „gHiU$ei9!sNOr3@oOi!‟. Mult succes! 

Sursă foto: Shutterstock