Așa le explici adolescenților despre țepele online!

Când folosesc internetul, puștii de toate vârstele pot fi ademeniți în escrocherii care îi pot costa bani sau le pot afecta reputația. Citește, așadar, ghidul nostru cu sfaturi pentru a promova siguranța lor online.

image

Este important ca părinții să fie conștienți de cele mai frecvente tipuri de escrocherii care îi vizează pe tineri, astfel încât să-și poată ajuta copiii să le evite. Multe dintre acestea implică rețelele sociale și sunt folosite pentru a colecta informații personale având ca scop furtul de identitate.

Prea frumos să fie adevărat? Înșelătorie!

Cel mai adesea, adolescenții vor fi atrași de licitații false pentru bunuri de lux sau promisiuni de articole gratuite, cum ar fi telefoanele mobile sau alte gadgeturi foarte populare printre cei din generația lor. Adolescenții trebuie să fie atenți la conținutul care sună prea bine pentru a fi adevărat. Genți de designer sau adidași la jumătate de preț? Da, acestea sunt probabil înșelătorii.

Pe lângă acestea, phishing-ul (n.r. înșelăciune electronica) este o practică frauduloasă care implică trimiterea de e-mailuri către un anumit destinatar cu scopul de a-l păcăli să furnizeze informații personale sau despre contul lui bancar, care pot fi apoi folosite în scopuri de furt de identitate. Înșelătoriile de tip phishing de astăzi sunt practic de nerecunoscut, escrocii fiind mai avansați în a copia siglele, fonturile și tonul vocii ale companiilor legitime, iar adolescenții fără experiență pot fi ușor impresionabili.

Uu alt pericol este descărcarea programelor malware, adică acelea care-i păcălește să descarce un software nociv pe computer. Odată instalate, aceste programe le permit escrocilor să-ți acceseze fișierele sau să urmărească ceea ce faci pe computerul tău. Escrocii folosesc aceste informații pentru a-ți fura datele personale și pentru a comite activități frauduloase.

Citește și: Ce nu ştiai despre internet. Ce scria în primul e-mail inventat

Te gândești cum să-ți convingi copilul că nu este în siguranță atunci când navighează pe net? Totul începe cu o conversație. Cunoașterea înseamnă putere, iar o simplă discuție poate ajuta la creșterea gradului de conștientizare a potențialelor probleme de pe internet.

Învață-l să-și protejeze datele personale!

Convinge-ți copilul să nu-și împărtășească adresa sau alte informații personale online. Ferestrele pop-up, chestionarele la modă și linkuri de pe site-uri pot fi trucuri concepute pentru a fura fragmente de informații personale ce pot fi folosite ca bază pentru un atac cibernetic. Aplicațiile de dating suspecte, atât de folosite de adolescenți, pot utiliza, de asemenea, fraudulos datele personale cerute pentru crearea de noi conturi.

Te poate interesa și Evoluţia selfie-ului: cum a schimbat Internetul modul în care ne facem fotografii

Un program antivirus pentru mobil

Precum computerele, dispozitivele mobile pot fi infectate cu viruși și programe malware. Protejați dispozitivele mobile prin abonarea copiilor la un produs antivirus, care oferă navigare sigură, scanare pentru aplicații rău intenționate și urmărirea locației în cazul telefoanelor pierdute sau furate. În plus, când descarcă orice aplicație, încurajează-ți copilul să evite Wi-Fi-ul public, care este susceptibil la atacurile hackerilor, în încercarea lor de a accesa informații personale valoroase.

Conectare doar cu persoane cunoscute

Impune-i copilului tău ca atunci când folosește aplicații de plăți sau transfer de bani, să facă asta doar cu persoanele pe care le cunoaște și asta e valabil și pentru tine. Spre deosebire de o bancă asigurată, aplicațiile nu rambursează banii pe care i-ai plătit accidental sau într-un scenariu de înșelătorie. În aceste cazuri, utilizatorii sunt responsabili 100% pentru transferuri. Cel mai sigur este să îi dai adolescentului tău doar bani cash, astfel încât acesta să nu-i poată folosi în niciun fel online.

@shutterstock