Descoperă acum 3 modalități prin care poți proteja vederea copilului tău

5 mai 2022   Parenting

Orice părinte își dorește ca, indiferent de vârsta pe care o are copilul lui, acesta să fie sănătos. Unul dintre aspectele la care trebuie să fie atenți aceștia este sănătatea ochilor, având în vedere faptul că există numeroase afecțiuni care apar de la o vârstă fragedă, precum: miopia, strabismul, cataractă congenitală, hipermetropia, dar și alte probleme grave ale vederii.

Nu toate afecțiunile ochilor apar de când copiii sunt mici, existând riscul ca, dacă nu protejezi corespunzător ochii copilului tău, dar și dacă nu ești informat suficient, acesta să dezvolte în timp diverse complicații neplăcute.

Iată care sunt cele 3 aspecte de care trebuie să ții cont când vine vorba de sănătatea ochilor copilului tău:

1.     Consultații oftalmologice regulate

Este recomandat ca primul control oftalmologic din viața unui copil să fie făcut  la vârsta de șase luni, pentru ca specialistul să verifice dacă există vreo problemă în dezvoltarea ochilor bebelușului. Următorul control se va efectua la vârsta de 2 sau 3 ani, deoarece este perioada când copiii descoperă lumea, concentrându-și atenția mai mult pe oamenii și obiectele ce îi înconjoară. Mai apoi, un alt control va fi realizat înainte de începerea școlii gimnaziale, pentru a se depista dacă există probleme de vedere care ar putea afecta performanța acestuia în anii ce urmează. Atenție însă, dacă locuiești în București și observi ceva suspect la ochii copilului tău, cum ar fi contact vizual redus sau clipit excesiv, poți să faci o programare pe site-ul Infosan.ro, pentru a merge cât de repede cu acesta la un cabinet oftalmologic, unde va avea parte de o consultație de specialitate. În cazul în care copilul tău nu are probleme cu vederea, un control este recomandat o dată la aproximativ 2 ani.

2.     Ochelari cu protecție UV

Ochelarii de soare pentru copii nu sunt doar drăguți din punct de vedere estetic, datorită dimensiunii mici și a combinației de culori folosite, ci au și un rol funcțional, de a proteja ochii acestora. Având în vedere faptul că cei mici au vederea mult mai sensibilă decât a adolescenților și a adulților, este recomandat ca micuțul tău, indiferent de vârsta pe care o are, să poarte ochelari de soare de calitate, care să blocheze aproape 100 % din razele UV, pentru a-i proteja vederea cât mai mult posibil. În acest mod, acesta va fi protejat corespunzător și nu va suferi modificări ale vederii în viitorul apropiat, pentru ca mai apoi să fie nevoie de tratament sau chiar de operație, pentru ca aceasta să fie corectată.

3.     Stabilirea unei alimentații sănătoase

O alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, poate asigura sănătatea copilului tău, implicit și sănătatea ochilor. Vitaminele C și E din fructe, mai precis din citrice, pot împiedica apariția anumitor infecții. Legumele precum varza, morcovul și spanacul nu trebuie evitate, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor copiilor, deoarece au o importanță majoră în sănătatea ochilor. Evită cât de mult posibil să cumperi mâncare de tip fast-food.

Așadar, pentru ca micuțul tău să aibă o vedere sănătoasă încă din primii ani de viață, este important să nu neglijezi aspectele enumerate mai sus, mai precis: controlul oftalmologic pe care copilul tău trebuie să îl facă la o anumită perioadă de timp, utilizarea unei perechi de ochelari cu protecție UV și prezența unei alimentații bogate în fructe, respectiv legume.

Sursă foto: pexels.com.

Mai multe