Lucruri pozitive pe care trebuie să i le spui copilului tău

13 octombrie 2023   Parenting

Cei mici aud și precep tot ce li se spune, prin urmare este necesar să audă de la părinți fraze frumoase și încurajatoare. „Te iubesc!‟ nu este singura expresie care îi motivează, ci și cele din rândurile ce urmează! 

Așa cum un copil rănit va deveni un adult cu stima de sine scăzută, la fel și unul fericit va deveni un adult încrezător. Este esențial ca un copil să fie susținut, în special de către persoanele care i-au dat viață, de aceea, fraza: „Este în regulă să greșești!‟ îl poate ajuta să scape de vinovăția unui lucru făcut greșit. Un copil nu ar trebui să crească cu ideea că totul trebuie să fie perfect, ci să știe că greșelile fac parte din viață. 

„Îmi pare rău!‟ 

Copiii trebuie să învețe să își ceară scuze de la părinți sau de la cei din jur, atunci când greșesc, altfel vor deveni adulți care nu-și vor recunoaște greșelile. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar ca părinții să le ofere un exemplu: „Dacă poți să îi ceri scuze unui copil de 3 ani, înseamnă că îl înveți ce înseamnă umilința, o trăsătură foarte importantă‟, scrie „Mom Blog Life‟. 

„Sunt lângă tine când ai nevoie de ajutor‟

Un copil ar trebui să știe că o greșeală nu îl va determina pe părintele său să-și schimbe sentimentele față de el. Adesea, cei mici tind să fugă atunci când greșesc și să nu recunoască ce au făcut. Așadar, dacă îi vei spune că ești lângă el, mai ales, când are nevoie de ajutor, acest lucru îl va ajuta să prindă mai multă încredere în tine.  

Citește și: Cum se va comporta la maturitate copilul singur la părinți 

„Sunt mândru de tine‟ 

Expresia „sunt mândru de tine‟ îl face pe copil să conștientizeze că eforturile sale sunt apreciate. Îl va ajuta să devină un adult încrezător și conștient de importanța muncii sale. 

„Nu trebuie să faci ceea ce fac alții‟ 

Un copil trebuie să știe că este unic și, de asemenea, să nu țină cont de presiunea societății atunci când își dorește să facă un anumit lucru. Ar trebui să își urmeze propriile interese și să nu își facă griji pentru ceea ce vor spune alții. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe